China a anunţat sâmbătă că îşi limitează livrările de petrol către Phenian şi că nu va mai cumpăra produse textile din Coreea de Nord, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China  este cel mai important partener comercial al Coreei de Nord, iar interdicţia privind produsele textile va afecta veniturile regimului de la Phenian, în timp ce importurile din China reprezintă principala sursă de produse petroliere pentru nord-coreeni.

Anunţul Beijingului este consecinţa noilor sancţiuni decise de ONU după testul nuclear nord-coreean din această lună.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Ministerul chinez al Comerţului a precizat că restricţiile privind produsele din petrol rafinat se vor aplica de la 1 octombrie, iar cele referitoare la gazul lichefiat vor intra în vigoare imediat. O cantitate redusă de produse petroliere va fi totuşi exportată în Coreea de Nord, în conformitate cu decizia ONU.

Nu se ştie nivelul exact al schimburilor comerciale dintre cele două ţări şi cu cât va fi scădea ca urmare a restricţiilor, însă interdicţia privind textilele ar putea însemna o pierdere de peste 700 milioane de dolari în acest an.

În ceea ce priveşte produsele petroliere, AFP a relatat că preţul în Phenian a crescut cu aproximativ 20% în ultimele două luni. 

"Era 1,9 dolari, ieri, iar astăzi este 2 dolari", a declarat angajatul unei benzinării adăugând că se aşteaptă la o creştere a preţului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.