Presa din România s-a unit pentru a controla utilizarea propriului conţinut online şi pentru a preveni utilizarea necorespunzătoare a acestuia. Din 21 noiembrie 2023 este activ organismul de gestiune colectivă Asociaţia pentru Gestiunea Drepturilor Editorilor (AGDE). Această organizaţie gestionează drepturile conexe drepturilor de autor ce aparţin editorilor publicaţiilor de presă şi reprezintă editorii români în faţa marilor platforme online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scopul organismului de gestiune colectivă este apărarea drepturilor editorilor de publicaţii de presă, aşa cum sunt detaliate în Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, în relaţia cu utilizatorii conţinutului lor, care includ, printre altele, mari platforme tehnologice (inclusiv de partajare a conţinutului), motoare de căutare, reţele sociale şi servicii de monitorizare a presei. Înfiinţarea unui organism colectiv este punctul culminant al efortului editorilor de publicaţii de presă din România care, pe parcursul ultimului an, au reuşit înfiinţarea unui administrator colectiv al acestor drepturi. Conform măsurătorilor acceptate de industrie, membrii fondatori ai AGDE reprezintă majoritatea pieţei publicaţiilor de presă din România.

“Demersul marchează o nouă etapă pentru editori, una de recunoaştere a valorii conţinutului şi de încurajare a remunerării echitabile. A sosit vremea ca platformele online să demonstreze concret aprecierea pentru conţinutul creat de editori, să recunoască valoarea reală a muncii depuse şi să fie dispuse să plătească pentru a utiliza materialele respective. Gestiunea colectivă a drepturilor editorilor reprezintă o oportunitate unică de a remedia dezechilibrul existent în industrie. Până acum, platformele online au profitat de conţinutul editorilor fără a le oferi o compensaţie justă, utilizându-l fără licenţă şi, implicit, fără plată. Implementarea acestui sistem reprezintă un pas semnificativ către rezolvarea problemei cu care se confruntă editorii la nivel global. Ringier Romania, parte a Ringier AG, o companie media elveţiană inovatoare, centrată pe digitalizare şi diversificare, crede cu tărie că, prin intermediul gestiunii colective, vom stimula, implicit, crearea de conţinut diversificat, globalizat, de bună calitate.” a declarat Andrei Bereandă – CEO Ringier România, Presedinte ADGE.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Gestionarea colectivă extinsă a drepturilor editorilor de publicaţii de presă, respectiv a drepturilor de reproducere şi punere la dispoziţia publicului a operelor aparţinând editorilor de presă, a fost introdusă în România prin Legea 69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, care a transpus Directiva Europeană (UE) 2019/790 din 17 aprilie 2019 privind dreptul de autor şi drepturile conexe în piaţa digitală unică şi care a intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2022. Deţinătorii drepturilor asupra publicaţiilor de presă vor fi reprezentaţi de către AGDE în limitele legii şi a mandatelor oferite AGDE de către aceştia, prin mecanismul gestiunii colective extinse. Totodată, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, AGDE va putea acorda licenţe neexclusive utilizatorilor conţinutului publicaţiilor de presă şi pentru titularii de drepturi care nu au acordat mandat sau nu au autorizat AGDE în acest sens. Sumele colectate de către AGDE prin licenţierea drepturilor deţinute de titulari şi/sau autori asupra publicaţiilor de presă către utilizatori sunt apoi distribuite titularilor de drepturi conform regulilor stabilite în statutul şi regulamentele AGDE, în limitele repertoriilor gestionate. AGDE asigură existenţa unui punct central de contact unde oricare dintre utilizatorii conţinutului publicaţiilor de presă pot apela pentru licenţierea drepturilor de utilizare a acestui conţinut.

Articolul 15 din Directiva Europeană 2019/790 şi Legea nr. 8/1996 acordă editorilor de publicaţii de presă dreptul de a fi remuneraţi pentru utilizarea publicaţiilor lor de către oricare dintre utilizatorii conţinutului lor, inclusiv de către prestatorii de servicii online ai societaţii informaţionale şi/sau furnizorii de servicii online de partajare de conţinut. Legea nr. 69/2022, care a transpus directiva în sistemul juridic român, a intrat în vigoare la 4 aprilie 2022. Noile drepturi permit editorilor de publicaţii de presă să decidă unde şi în ce condiţii conţinutul publicaţiilor lor este utilizat în mediul online, aşa cum se întampla de multa vreme în cazul producţiilor cinematografice şi muzicale. Mai exact, acest drept înseamnă că orice utilizator al conţinutului publicaţiilor de presă are nevoie de permisiunea editorilor publicaţiilor de presă pentru a utiliza conţinutul (ex: de ştiri sau de altă natură) online şi stabilesc împreună cu aceştia condiţiile de utilizare a conţinutului. Într-o serie de ţări, această legislaţie a condus deja la acorduri concrete între utilizatori şi editorii de publicaţii de presă, lucru care se va întampla şi în România în perioada următoare.

Drepturile editorilor publicaţiilor de presă vor contribui astfel la crearea unui peisaj media sustenabil şi pluralist, în care întreaga industrie va beneficia de mecanismele economice necesare pentru a susţine obiectivul său central, acela de a informa cetăţenii şi de a contribui la o democraţie sănătoasă.

„Ne aşteptăm ca noul organism de gestiune colectivă să promoveze cu fermitate interesele legitime ale tuturor publicaţiilor de presă, în temeiul legii. Aşa cum a făcut şi până în prezent, ORDA va veghea la respectarea cadrului legal, astfel încât titularii de drepturi şi utilizatorii sa coopereze eficient în vederea licenţierii noilor drepturi. Felicităm editorii de presă pentru înfiinţarea noului organism de gestiune colectivă.”, a adăugat domnul Andrei-Simion Ijac, Directorul ORDA.

Dreptul la remuneraţie compensatorie pentru copia privată e un alt drept conex dreptului de autor deţinut de editorii publicaţiilor de presă, pe care AGDE îl gestionează în limitele mandatului acordat acesteia prin lege sau prin contractele de mandate încheiate cu editorii de publicaţii de presă. Această remuneraţie compensatorie pentru copie privată se plăteşte de fabricanţii şi/sau importatorii de suporturi de aparate – suporturi pe care se pot realiza înregistrări sonore sau audiovizuale ori pe care se pot realiza reproduceri ale operelor exprimate grafic, precum şi aparate concepute pentru realizarea de copii – indiferent dacă procedeul folosit este unul analogic sau digital. Sumele astfel colectate sunt distribuite, conform legii, între diferite categorii de titulari de drepturi, printre care şi editorii de publicaţii de presă, prin intermediul AGDE.

Organizaţiile media enumerate mai jos sunt membri AGDE:

Adevarul Holding SRL

Antena 3 SA

Antena TV Group SA

Bihor Media SRL

Comparty SRL

Desprecopii.com Shop SRL

Dogan Media International SA

eAd.ro Interactive SRL

Fanatik Online SRL

Independent SRL

Inform Media Press SRL

International Alexander Media SRL

Media Bit Software SRL

PRO TV SRL

Ringier Romania SRL

Rosportal SRL

În plus, un număr mare de alţi editori de publicaţii de presă şi-au exprimat intenţia de a deveni membri AGDE.

Florin Popescu, CEO Desprecopii.com, membru al Consiliului Director AGDE, a menţionat: “Este crucial ca editorii, indiferent de dimensiunea lor sau de volumul producţiilor lor, să participe la gestionarea colectivă. Fie că este vorba de un blog independent mic sau de un conglomerat media mare, fiecare editor beneficiază de pe urma unei abordări unite în gestionarea drepturilor.”

Echipa Dogan Media International, membru al Consiliului Director AGDE, a adăugat: „Nu cu mulţi ani în urmă, era de notorietate unitatea jurnaliştilor. Celebrul “Toţi pentru unul şi unul pentru toţi” caracteriza această tagmă unită la bine şi la greu. Vremurile noi, evoluţia tehnologică şi expansiunea online-ului au diluat această valoare. A venit timpul să o scoatem din cufăr şi să o punem din nou pe masă prin intermediul AGDE. Acest organism va arăta ce înseamnă o tagmă unită din nou, cu un scop comun: gestiunea colectivă a drepturilor editorilor.

Mai multe informaţii despre AGDE sunt disponibile pe site-ul web www.agde.ro .

Contact media: director@agde.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.