Aproximativ 2.500 de persoane participă, sâmbătă, la Târgu Mureş, la un marş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc participanţii scandând ”Autonomia” şi afişând un steag secuiesc de mari dimensiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Participanţii la acţiune s-au adunat în jurul orei 16,00 la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş purtând steaguri secuieşti sau ale Ungariei. Oamenii veniţi din numeroase comunităţi locuite de maghiari au rostit rugăciuni împreună, au scandat „Autonomia”, iar unii dintre liderii acestora au susţinut discursuri pro-autonomie.

Printre participanţi s-a aflat şi europarlamentarul Tokes Laszlo care a şi susţinut un discurs. 

În timpul acţiunii, participanţii au afişat şi un steag secuiesc de mari dimensiuni, iar apoi au pornit în marş pe străzile din Târgu Mureş, spre sediul Instituţiei Prefectului unde ar urma să depună o petiţie adresată Guvernului şi Parlamentului României prin care se solicita autonomia Ţinutului Secuiesc.

Marşul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc de la Târgu Mureş a fost organizat de Consiliul Naţional Secuiesc, iar potrivit anunţului iniţial al organizatorilor la acţiune erau aşteptate circa 40.000 de persoane.

Acţiunea de la Târgu Mureş vine în contextul unor tensiuni diplomatice dintre Ungaria şi România după ce, vineri, Poliţia de Frontieră i-a interzis intrarea în România lui Attila Dabis, care este cetăţean ungar, însărcinat al Consiliului Naţional Secuiesc pentru relaţii externe. Acesta intenţiona să participe la mitingul de la Târgu Mureş, iar autorităţile de frontieră i-au interzis intrarea în România pe motiv că ar avea o interdicţie privind libera circulaţie.

Decizia a stârnit o reacţie din partea ministrului de externe al Ungariei Peter Szijjarto care şi-a exprimat regretul faţă de interzicerea intrării în ţară a cetăţeanului ungar.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.