Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, că a discutat cu reprezentanţi ai Ambasadei Suediei la Bucureşti, ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi a primit asigurări că aderarea României la Schengen este pe agenda de lucru pentru 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Au fost şi sunt frustraţi cetăţenii ţării noastre, suntem frustraţi cu toţii pentru că au fost depuse eforturi consistente şi coerente, până în ultima clipă, pentru a putea să schimbăm decizia Austriei, care de altfel a anunţat-o doar cu 2-3 săptămâni înainte de întrunirea Consiliului JAI. Şi în acest moment, după toate demersurile şi deciziile care au fost luate imediat după 8 decembrie, s-a reintrat în angajamentul pentru a putea, la toate nivelurile, domnul preşedinte, noi la nivel de Guvern, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne, cu toţii depunem toate eforturile pentru a cataliza această decizie pentru a intra în Schengen”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri seară, la Antena 3.
 
Prim-ministrul a subliniat că, imediat după ce ţara noastră a fost respinsă pentru aderarea la Schengen, au fost repornite mecanismele pentru a relua demersurile.
 
”Ceea ce vă pot spune este că întreg angrenajul, toate mecanismele de care dispunem au fost repuse în funcţiune. Se discută la nivel de experţi tehnici cu partea austriacă, cu toţi cei care pot să contribuie şi să ne sprijine în demersul nostru. Am discutat ieri, am fost la Ambasada Suediei, ţară care asigură preşedinţia Uniunii Europene. Avem confirmarea certă că aderarea la Schengen se află pe agenda de lucru a preşedinţiei suedeze. Este dreptul nostru, după atâţia ani de zile, din 2011 până acum s-au făcut eforturi permanent, s-au căutat soluţii”, a subliniat Ciucă.
 
Nicolae Ciucă a afirmat că a avut o discuţie cu cancelarul Austriei în seara zilei de 7 decembrie, pe tema Schengen.
 
”Am avut o discuţie cu cancelarul Austriei chiar cu o seară înainte de seara zilei de 8 decembrie”, a spus premierul.
 
Întrebat dacă de atunci a mai discutat cu cancelarul Austriei, Ciucă a răspuns că nu a mai avut nicio discuţie cu acesta.
 
”Nu, pentru că va trebui să avem un dialog în momentul în care avem soluţii conturate pentru schimbarea deciziei. Nu am niciun fel de problemă, pot să discut cu oricine, oricând. Important e să găsim soluţiile, soluţiile sunt prin dialog”, a precizat premierul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.