Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, a precizat că Alianţa este încrezătoare în ceea ce priveşte aprobarea noului ajutor financiar pentru Ucraina în Congresul SUA, după negocierile celor două mari partide americane. El a mai spus că „sub nicio formă nu vedem condiţii şi nu vom putea accepta ca Rusia să revină pe graniţa României”. Acesta a mai făcut apel „la pregătirea pentru un război de lungă durată”, însă a adăugat că „nu vedem de nicio parte capabilitatea militară de a putea să aibă o victorie decisivă într-un sens sau celălalt”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu cred că vom avea dificultăţi masive din punctul de vedere al finanţării efortului ucrainean, care este şi efortul nostru.  Vedem în acest moment un adevărat război industrial, în paralel cu cel atât de brutal şi nemilos pe care îl vedem şi care se întâmplă în Ucraina de doi ani de zile. Deci nu avem atât de mult o problemă de finanţare, apar sincope depăşibile, dar avem o problemă de capacitate industrială în principal în Europa, pentru că de 30 de ani am colectat, inclusiv România, dividendele păcii şi am crezut că după terminarea Războiului Rece lucrurile vor fi liniştite şi calme. (...) Economia de război a Rusiei satisface nevoile de astăzi”, a declarat Mircea Geoană, vineri la Digi 24.

„În plus, de o manieră totalmente în afara legii internaţionale, Coreea de Nord, Iranul promit sau deja trimit armament suplimentar pentru Rusia împotriva ucrainenilor”, a continuat secretarul general adjunct al NATO.

„Avem o conversaţie extrem de energică şi pozitivă cu industria de apărare, care produce echipamente de dublă întrebuinţare, pentru că avem nevoie nu doar de muniţie şi de artilerie, avem nevoie şi de tehnologie, de cyber, de mai multe lucruri pentru a putea să-i convingem, în metode de economie de piaţă, să producă mai mult în termene mai strânse. Pentru asta NATO a adoptat la Vilnius un plan de acţiune de producţie militară care este ghidul”, a completat Geoană.

El a adăugat că vrea să transmită un semnal de încredere şi predictibilitate.

„Aşa cum poate unii dintre noi, la începutul războiului, acum aproape 3 ani de zile, am considerat că în două săptămâni ruşii ocupă Kievul, noi am spus «Nu, Ucraina are capacitate să reziste», după cum am fost poate prea entuziaşti, optimişti la începutul ofensivei ucrainene de acum câteva luni, din primăvara anului trecut. Fac un apel să nu cădem în latura cealaltă de pesimism exagerat, pentru că Ucraina are resurse suficiente ca să poată să susţină acest război, să aibă succes. Nu există sub nicio formă un risc ca în situaţia de azi, cu resursele militare ruseşti, cu producţia militară rusească, cu modul de operare al Federaţiei Ruse, ei Rusia pierd 300 de militari pe zi, mii de vehicule blindate, sute de avioane. Nu sunt într-o situaţie grozavă.  Apelul meu este la pregătirea pentru un război de lungă durată, va dura. Nu se va întâmpla în 2024, probabil că nici în 2025. Nu vedem de nicio parte capabilitatea militară de a putea să aibă o victorie decisivă într-un sens sau celălalt. Ne aşteptăm la un război prelungit cu mici ofensive, contraofensive, cu teritoriu câştigat şi pierdut”, a mai explicat secretarul general adjunct al NATO.

Acesta a mai precizat că „ucrainenii, cu sprijinul nostru, au reuşit să recupereze 50% din teritoriul ocupat de ruşi iniţial”, ceea ce „nu e puţin lucru”.

„Sub nicio formă nu vedem condiţii şi nu vom putea accepta ca Rusia să revină pe graniţa României. Avem nevoie de Ucraina care să stea în picioare, de Republica Moldova care să vină în Europa, de Georgia care să vină în comunitatea euro-atlantică”, a conchis Geoană.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.