Deputaţii opoziţiei au criticat miercuri, în cadrul dezbaterilor generale, Legea salarizării, liberalii spunând că ideea salarizării unitare rămâne un deziderat, întrucât proiectul nu respectă promisiunile făcute iniţial, în vreme ce parlamentarii PMP au atras atenţia că nu este corect ca salariile demnitarilor să fie majorate de la 1 iulie 2017, în vreme ce salariile din Educaţie şi Sănătate să crească abia de anul viitor. USR i-a cerut demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe care a acuzat-o că a trimis în Parlament un proiect neterminat, pe care l-a cârpit cu zeci de amendamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Salarizarea unitară a rămas un deziderat pentru că una a fost intenţia şi alta realitatea. Am trăit râsu-plânsul în procesul de elaborare al amendamentelor: amendamente aprobate marţi şi ieri respinse. O să fie timpul potrivit pentru a aduce subiectul ăsta în atenţia plenului pentru un fals şi uz de fals în documente publice chiar prin proiectul de lege”, a declarat Dumitru Oprea.

Un alt reproş făcut de liberal este acela că nu a fost respectat principiul potrivit căruia salariaţii cu funcţii de conducere trebuie să aibă salarii mai mari decât cei cu funcţii de execuţie. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Domnul preşedinte a spus mai devreme că personalul de conducere are salarii mai mari decât personalul executiv. Fals! Asta a fost o dorinţă a noastră a tuturor, ca oamenii cu o funcţie de conducere să aibă o motivaţie de 5 bani. Nu, au acelaşi salariul cu orice om care nu are o funcţie de conducere. Dacă asta este o satisfacţie, e trist, dar adevărat. Şi în educaţie, şi în sănătate şi în administraţia locală”, a spus Oprea.

La rândul lor, cei de la USR i-au cerut demisia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, făcând aluzie la convorbirea de pe WhatsApp a liderilor PSD din dimpul protestelor faţă de OUG 13.

”Doamnă ministru Olguţa Vasilescu, vă putem scrie şi pe WhatsApp dacă vreţi, dar prefer să vă spun aici: noi nu vrem să vă trimitem la penitenciarul de femei, vrem doar să vă scrieţi demisia”, i-a solicitat deputatul USR Cristian Seidler.

”Guvernul vine în faţa noastră azi cu un text neterminat. Amendamentele, toate cele 180 admise doar la Camera Deputaţilor, ne demonstrează acest lucru. Din păcate pentru români, Olguţa Vasilescu devine specialist al proiectelor ratate şi neterminate. A început un proiect al legii salarizării unitare şi nu a reuşit să-l ducă la bun sfârşit. A reuşit, prin peste 180 de amendamente, să cârpească un proiect strâmb. Programul PSD a fost doar o carte colorată pentru copii, cu multe chestiuni imaginare”, a mai spus deputatul USR.

La rândul lor, cei de la PMP au spus că nu este corect ca salariile parlamentarilor să fie majorate de luna viitoare, în vreme ce cele ale profesorilor şi medicilor să fie amânate pentru anul viitor. 

”N-aţi vrea să majoraţi salariile parlamentarilor începând cu 2022 şi salariile profesorilor de la 1 iulie 2017?”, i-a întrebat deputatul Robert Turcescu pe colegii săi din arcul guvernamental.

”Mărim salariile parlamentarilor, dar trebuie să le spunem celor din Educaţie şi Sănătate să mai aştepte până la anul. E ca şi cum ne-am trage spuza pe turta noastră”, a spus şi deputatul PMP Marius Paşcan.

El a adăugat că partidul din care face parte este de acord, în principiu, cu majorările salariale ca mijloc de stimulare a românilor de a rămâne în ţară, dar că nu poate trece cu vederea problemele de fond.

Membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul privind Legea salarizării cu 15 voturi favorabile, două împotrivă şi patru abţineri. Legea a intrat miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, la Parlament, că ultima variantă a Legii salarizării agreată cu Ministerul Finantelor prevede că abia de la 1 ianuarie 2018 toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii şi medicii vor primi în plus diferenţa de bani promisă. Iniţial, primele majorări salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.