Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 104/2020 pentru modificarea art. 36 alin. (6) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, transmite Administraţia Prezidenţială. Legea clarifică procedura de scoatere din fondul forestier naţional a terenurilor forestiere achiziţionate de operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat, în condiţiile unei prevederi din legea minelor 85/2003.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare clarificarea procedurii de scoatere din fondul forestier naţional a terenurilor forestiere achiziţionate de operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat, în condiţiile art. 6 lit. a) din Legea minelor 85/2003.

Astfel, ordonanţa de urgenţă a Guvernului 104/2020 prevede că „dispoziţiile art. 36 alin. (6) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum sunt modificate prin prezenta ordonanţă de urgenţă a Guvernului, sunt aplicate şi procedurilor de scoatere definitivă din fondul forestier naţional a terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes naţional şi de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit, aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.

Art. 36 alin (6) din legea 46/2008 în vigoare prevede că „beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier naţional a terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes naţional şi de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat, în cazul terenurilor forestiere achiziţionate de acesta, sau statul român, în cazul terenurilor care au făcut obiectul exproprierii”.

Şeful statului a mai promulgat, vineri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2021 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene. Actul normativ are ca obiect de reglementare anularea în forma actuală a Măsurii 3("Grant pentru investiţii în activităţi productive") pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 ("Grant pentru capital de Parlamentul României Camera Deputaţilor lucru"), pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanţare eligibile depuse, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU. De asemenea, Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din REACT - EU. Beneficiarii care au depus cereri de finanţare în cadrul Măsurii 3 nu vor fi restricţionaţi prin criterii de eligibilitate să îşi redepună aplicaţia în vederea obţinerii de granturi.

Iohannis a mai promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013 şi pentru proiecte preluate integral sau parţial din Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013 în cadrul Programului operaţional Infrastructura mare 2014-2020.

Totodată, preşedintele Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2022 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.