Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că a reţinut remarca lui Donald Trump privind lupta anticorupţie şi statul de drept, adăugând că cea mai gravă formă de corupţie de abuzul de putere manifestat la nivelul conducerii unor instituţii care a dus la transformarea luptei anticorupţie în instrument politic. Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, salută, într-o postare pe Facebook, ”faptul că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii se întăreşte” precizând că alocarea a 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Apărare a adus rezultate ”concrete”. USR consideră că declaraţia făcută de preşedintele american Donald Trump privind sprijinul acordat preşedintelui Klaus Iohannis în lupta anticorupţie anunţă sfârşitul coaliţiei dintre PSD şi ALDE. Fostul premier Dacian Cioloş consideră că vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA a demonstrat că România e relevantă în lume prin cei care susţin valori şi că este un nou început pentru acea Românie care merge înainte, exprimându-şi speranţa că aceia care "inventează praguri" se vor gândi de două ori înainte de a urma această cale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cioloş: Vizita în SUA a demonstrat că România e relevantă în lume prin cei care susţin valori; sper că aceia care "inventează praguri" se vor gândi de două ori

"România este relevantă în lume prin cei care construiesc şi care susţin valori. Preşedintele Iohannis a demonstrat asta şi prin recenta vizită în SUA", scrie Cioloş pe Facebook.

El se declară convins că este un nou început "pentru acea Românie care merge înainte şi care este ascultată în lume, pentru că îşi asumă cu hotărâre valori pe care construieşte bunăstare".

El adresează un avertisment celor care "inventează praguri".

"Sper că aceia care se încăpăţânează să aibă propria interpretare a anti-corupţiei, inventând "praguri", să se gândească de două ori înainte să o ia pe acea cale", declară Dacian Cioloş, referindu-se la discuţiile pe tema impunerii unui prag valoric sub care abuzul în serviciu să nu fie considerat infracţiune.

USR: Acest mesaj de sprijin, transmis cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în SUA, prevesteşte sfârşitul coaliţiei PSD - ALDE

”USR apreciază sprijinul administraţiei americane pentru continuarea luptei anti-corupţie şi susţinerea statului de drept în România. Acest mesaj de sprijin, transmis cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în SUA, prevesteşte sfârşitul coaliţiei PSD - ALDE. Prin susţinerea eforturilor forţelor reformiste, SUA descurajează în mod clar tentativele actualei majorităţi PSD-ALDE de a face reversibile progresele înregistrate în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei în ultimii ani şi de a discredita nişte instituţii care sunt model de bune practici la nivelul internaţional”, se arată într-un comunicat al USR, intitulat ”Sfârşitul coaliţiei PSD-ALDE anunţat la Casa Albă”.

Importanţa vizitei este arătată de faptul că preşedintele Iohannis este al patrulea lider UE invitat la Casa Albă de către preşedintele Donald Trump şi de aprecierea arătată faţă de angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru apărare. ”USR va monitoriza respectarea acestui angajament, în condiţiile de risc introduse de politica opacă şi ineficientă a Guvernului Grindeanu şi PSD”, mai precizeză sursa citată.

Dragnea: Iată cum consensul naţional privind alocarea celor 2% din PIB pentru Apărare a dus la rezultate concrete

”Salut faptul că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii se întăreşte! Iată cum consensul naţional privind alocarea celor 2% din PIB pentru Apărare a dus la rezultate concrete”, a scris Liviu Dragnea, sâmbătă, pe Facebook.

Totodată, preşedeintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat speranţa ca perteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii să aducă rezultate şi în plan economic.

”Sper ca parteneriatul strategic cu SUA să aibă efecte şi în plan economic”, a încheiat Dragnea.

Tăriceanu: Întâlnirea Trump - Iohannis este un reper politic important, dar nu reprezintă un panaceu pentru provocările cu care ne confruntăm acasă

”Din discursul preşedintelui Trump, am reţinut în mod deosebit remarca privind lupta anticorupţie şi pentru un stat de drept, care se desfăşoară la noi în ţară. Este un punct de vedere pe care l-am susţinut permanent şi pe care-l susţin în continuare. Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, corupţia nu s-a manifestat la noi doar în domeniul financiar. Cea mai gravă formă de corupţie este corupţia generată de abuzul de putere manifestat la nivelul conducerii unor instituţii”, se arată într-un comunicat al preşedintelui Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu susţine că lupta anticorupţie este folosită în scopuri politice, fapt ce reprezintă în sine o formă de corupţie. ”Lupta noastră cu corupţia trebuie să se focalizeze mai mult ca oricând pe cei care au transformat lupta anticorupţie într-un instrument politic împotriva adversarilor, împotriva democraţiei, a drepturilor omului, devenind astfel ei înşişi corupţi”, consideră preşedintele ALDE.

”Întâlnirea dintre preşedinţii României şi SUA este un reper politic foarte important, dar nu reprezintă un panaceu pentru provocările cu care ne confruntăm la noi acasă”, a conchis Tăriceanu.

Donald Trump l-a elogiat pe preşedintele Klaus Iohannis, la conferinţa comună de presă susţinută la Casa Albă, pentru efortul depus de şeful statului român pentru combaterea corupţiei şi pentru apărarea statului de drept.

”Domnul preşedinte, vrea să aplaud curajul dv., eforturile curajoase ale României de a combate corupţia şi de a apăra domnia legii. Acest efort este necesar pentru a crea un mediu în care comerţul să înflorească şi oamenii să prospere”, a declarat Donald Trump.

Preşedintele american a afirmat că România are sprijinul Statelor Unite în procesul de combatere a corupţiei. ”Sprijinim foarte mult România şi această luptă împotriva corupţiei. A făcut o treabă extraordinară (Iohannis - n. red) Ştim ce s-a întâmplat, iar el o să câştige această luptă şi are sprijinul nostru”, a mai spus Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.