Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a câştigat detaşat alegerile în judeţul Harghita, cu 85,3% la Senat şi 84.82% la Camera Deputaţilor, obţinând cel mai bun scor electoral din ultimul deceniu, potrivit liderilor UDMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform rezultatelor finale comunicate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Harghita după centralizarea datelor de la cele 290 de secţii de votare din judeţ, la Senat, UDMR a primit din partea electoratului 99.368 din cele 116.484 de voturi valabil exprimate, reprezentând 85,3 la sută din preferinţele alegătorilor.

La o distanţă considerabilă s-au poziţionat PSD cu 8.493 de voturi (7,29 la sută) şi PNL cu 3.663 de voturi (3,14 la sută), în vreme ce Alianta Liberalilor şi Democraţilor din România (ALDE), Partidul România Mare (PRM), Partidul Ecologist Român (PER), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul România Unită au obţinut sub un procent din voturile valabil exprimate.

Pentru Camera superioară a Parlamentului au fost exprimate 116.484 de voturi valabile, un număr de 1.852 de voturi au fost nule, iar 1889 au fost albe.

Situaţia este foarte asemănătoare la Camera Deputaţilor, unde UDMR a obţinut 99.375 de voturi (84.82 la sută), fiind urmată de PSD cu 8.950 voturi valabil exprimate (7,63 la sută), PNL a acumulat 3.320 de voturi (2,83 la sută), iar Uniunea Salvaţi România (USR) a obţinut 1.304 voturi (1,1 la sută). Celelalte partide înscrise pe lista scrutinului de duminică în Harghita, în ordine descrescătoare: ALDE, PMP, Partidul România Unită (PRU), PRM şi PER, nu au atins 1 la sută.

La Camera Deputaţilor au fost consemnate 117.154 voturi valabil exprimate, 1.887 de voturi nule şi 1.189 de voturi albe.

Astfel, UDMR a obţinut în mod direct, în Harghita, un mandat de senator, care îi aparţine "decanului” Verestoy Attila, aflat în Senat din 1990 şi până în prezent, iar cel de-al doilea mandat se senator alocat judeţului îi va reveni actualului lider al grupului UDMR din Senat, Tánczos Barna.

UDMR şi-a adjudecat în mod direct şi patru din cele cinci mandate de deputaţi, ele revenind preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, fostului ministru al Mediului Korodi Attila, preşedintelui organizaţiei Gheorgheni a UDMR, Bende Sándor şi lui Benedek Zakariás, preşedintele Organizaţiei UDMR Sibiu.

Numele persoanei care va obţine cel de-al cincilea mandate de deputat va fi cunoscut abia după redistribuirea votului, existând riscul ca românii din Harghita să rămână fără reprezentare în Parlamentul României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.