Cristian Buşoi şi Ludovic Orban îşi vor depune, în cursul zilei de luni, moţiunile cu care vor candida la postul de preşedinte al PNL la Congresul din 17 iunie. Cătălin Predoiu, primul care şi-a anunţat intenţia de a candida la şefia liberalilor, a renunţat marţi la candidatură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viitorul preşedinte al PNL va fi ales de către 5.000 de delegaţi la congresul din 17 iunie, care va avea loc la Romexpo în Bucureşti.

Primul care va sosi, însoţit de o parte dintre susţinători, la sediul central al PNL din Aleea Modrogan nr, 1 pentru a depune moţiunea de candidatură este Ludovic Orban, la ora 11, urmat de către Cristian Buşoi, la ora 15. Termenul de depunere al candidaturilor pentru funcţia de preşedinte este 16 mai.

Competiţia pentru conducerea PNL a devenit de marţi o cursă în doi, după ce prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu şi-a anunţat retragerea. 

Europarlamentarul Cristian Buşoi, preşedintele organizaţiei din Bucureşti, şi-a anunţat public intenţia de a candida pe 5 mai. ”Am decis să îmi anunţ candidatura pentru funcţia de preşedinte al PNL la Congresul care va avea loc în data de 17 iunie. O fac cu toată responsabilitatea şi cu toată dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Zi de zi vedem cum tot mai mulţi politicieni aleg să privească în trecut lăsând România fără viitor. PNL este la răscruce. Vrem să fim partidul care poate construi României un viitor sau alegem să ajungem partdul care va vorbi despre trecut cu nostalgie”, a declarat atunci Cristian Buşoi.

El a prezentat pe scurt priorităţile pe care, în viziunea sa, ar trebui să le aibă PNL pentru a se impune pe scena politică şi pentru a recupera electoratul pierdut.

”PNL trebuie să se trezească şi să clarifice pe cine reprezintă şi cu ce ofertă politică vine pentru a redobândi încrederea oamenilor (...). Avem datoria de a bate PSD şi la alegerile prezidenţiale, şi la alegerile locale, şi la alegerile parlamentare. Dar dacă nu recuperăm electoratul care l-a votat pe Klaus Iohannis în 2014, care a ieşit să protesteze împotriva PSD în 2017, PNL nu va bate niciodată PSD. PNL trebuie să demonstreze că poate construi un viitor pentru România şi că poate recâştiga încrederea tinerilor independenţi economic de stat, pe cei care caută o viaţă mai bună în ţară, dar se gândesc în fiecare zi să emigreze, pe cei care vor să aibă un viitor”, a mai spus Buşoi în anunţul de lansare a candidaturii la preşedinţia PNL.

Conducerea aleasă a PNL Bucureşti (alături de noii preşedinţi ai organizaţiilor de sector) şi-a arătat, marţea trecută,printr-o serie de declaraţii şi postări publice, susţinerea pentru Cristian Buşoi pentru funcţia de preşedinte al PNL.

”Întreaga conducere a PNL Bucureşti aleasă în data de 8 aprilie 2017 şi-a declarat susţinerea pentru Cristi Buşoi: Marius Vintilă, prim-vicepreşedinte PNL Bucureşti; Cristi Popescu, prim-vicepreşedinte PNL Bucureşti; Mirela Zivari, vicepreşedinte PNL Bucureşti; Ciprian Ciucu, vicepreşedinte PNL Bucureşti; Hazem Kansou, secretar general PNL Bucureşti”, transmite biroul de presă al PNL

De asemenea, Buşoi este susţinut de 5 din 6 preşedinţi ai organizaţiilor de sector, singurul nume care lipseşte fiind cel al Ancăi Boagiu, preşedintele PNL Sector 2. Este vorba de preşedinţii organizaţiilor de sector Victor Picu, preşedinte PNL Sector 1; Florin Alexe, preşedinte PNL Sector 3; Răzvan Sava, preşedinte PNL Sector 4; Cristian Olteanu, preşedinte PNL Sector 5 şi Cornel Pieptea, preşedinte PNL Sector 6. 

”Credem cu tărie că forţa PNL va veni din unitate, echilibru şi coerenţă. Ştim că PNL are nevoie de o echipă puternică şi de un program concret pentru România. PNL are nevoie de un drum sigur şi drept pentru a-şi recâştiga încrederea în rândul electoratului de dreapta şi locul în istoria României. Cristi Buşoi este cel mai potrivit să îl conducă pe acest drum. Cristi Buşoi a demonstrat în cei 21 de ani de când este membru PNL că este un om integru, hotărât şi nu în ultimul rând dedicat Partidului Naţional Liberal şi valorilor sale. A demonstrat că este un om de echipă, care ştie ce face şi care munceşte exclusiv în interesul PNL şi al României”, se arată în declaraţia comună a şefilor de organizaţii din Bucureşti.

În aceeaşi zi, Ludovic Orban a anunţat, la finalul întâlnirii cu cei care îl susţin în cursa pentru şefia partidului, că 24 de lideri de organizaţii judeţene au semnat pentru moţiunea sa, mai mulţi parlamentari, opt primari de municipii reşedinţă de judeţ şi trei preşedinţi de consilii judeţene. 

Orban a afirmat că, dacă va ajunge preşedinte al PNL, din echipa sa de conducere vor face parte inclusiv contracandidaţii săi, dacă vor dori, sau susţinători ai contracandidaţilor şi, de asemenea, a promis că nu îşi va ataca competitorii în cursa pentru şefia partidului.

”Colegii care s-au înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte sunt colegii noştri, pe care îi respect. Toată campania pe care o voi derula va fi o campanie marcată de respect faţă de colegii mei, de corectitudine, de fairplay. Nu voi spune niciun cuvânt rău despre colegii mei (…) Eu cred că trebuie să se regăsească în vitoarea echipă a PNL şi oameni care sunt candidaţi care intră în competiţie cu mine sau oameni de calitate şi de valoare care sprijină alţi candidaţi”, a mai spus Ludovic Orban.

Unul dintre cei mai curtaţi liberali pentru a candida la preşedinţia PNL a fost primarul de la Oradea, Ilie Bolojan, fost secretar general al partidului, dar care a ales să îl susţină pe Ludovic Orban în această competiţie.

”Am luat decizia să ne concentrăm forţele, să oferim o echipă puternică membrilor PNL, pe care să o poată alege în aşa fel încât din 17 iunie să fie un nou început pentru PNL, care să ofere şansa acestui partid de a oferi mecanisme de modernizare pentru ţara noastră şi pentru bunăstarea cetăţenilor”, a declarat Bolojan.

Vineri şi duminică, conducerile a trei organizaţii judeţene - Constanţa, Galaţi şi Iaşi - au anunţat oficial că îl susţin tot pe Orban.

Tot marţea trecută, Cătălin Predoiu a anunţat că se retrage din cursa pentru şefia PNL. 

”Dragi prieteni, am informat acum câteva minute membrii BPN PNL privind faptul că am luat hotărârea să nu depun o moţiune în cadrul Congresului PNL din 17 iunie (…) Am înţeles în acelaşi timp că ceea ce ofer eu pentru funcţia de Preşedinte al PNL nu coincide vederilor liderilor de organizaţii. Din păcate, mulţi şi-au fixat opţiunile prin semnătură în alb, fără ca textul vreunei moţiuni să fie redactat încă. Un om politic trebuie să fie realist, cu picioarele pe pământ. Politica este arta posibilului într-un context dat. Pentru proiectul propus de mine pentru şefia PNL, acum nu se poate!”, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.

News.ro a relatat, în exclusivitate, că la întâlnirea preşedinţilor de organizaţii PNL din Ardeal, care a avut loc pe 21 aprilie la Cluj-Napoca, Predoiu i-a spus primarului de Oradea, Ilie Bolojan, că dacă va candida la preşedinţia partidului el se retrage şi îl va susţine.

”Predoiu i-a spus lui Bolojan că, dacă va intra în cursă, el se va retrage şi îl va susţine”, a declarat atunci pentru News.ro unul dintre liderii PNL participanţi la discuţiile de la Cluj.

Potrivit surselor citate, liderii organizaţiilor PNL din Ardeal i-au spus lui Ilie Bolojan că, dacă nu va intra în cursa pentru şefia partidului, ei îl vor susţine pe Ludovic Orban pentru această funcţie.

Ca răspuns la informaţiile privind o posibilă retragere a sa din cursa pentru şefia formaţiunii, Cătălin Predoiu a scris pe Facebook, afirmând că acestea sunt "intoxicări", iar el este decis că intre în cursă şi să o câştige, indicând că informaţiile vin din partea adversarilor săi din PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.