Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 23-24 februarie 2023, la evenimentele Organizaţiei Naţiunilor Unite organizate la New York pentru marcarea unui an de la debutul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. În cadrul evenimentului, Bogdan Aurescu va susţine, joi, intervenţia naţională în cadrul celei de a 11-a Sesiuni speciale de urgenţă a Adunării Generale ONU, reunite în vederea adoptării rezoluţiei privind asigurarea unei păci cuprinzătoare, juste şi durabile în Ucraina, rezoluţie pe care ţara noastră o co-sponsorizează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu va susţine, la 23 februarie, intervenţia naţională în cadrul celei de a 11-a Sesiuni speciale de urgenţă a Adunării Generale ONU, reunite în vederea adoptării rezoluţiei privind asigurarea unei păci cuprinzătoare, juste şi durabile în Ucraina, rezoluţie pe care ţara noastră o co-sponsorizează. De asemenea, ministrul de externe va lua cuvântul în cadrul dezbaterii la nivel ministerial a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema Ucrainei, din 24 februarie 2023. 

În marja acestor evenimente, ministrul Bogdan Aurescu va participa la o sesiune de lucru informală cu miniştrii like-minded organizată de Preşedinţia malteză a Consiliului de Securitate, la 23 februarie 2023.

”Discuţia va oferi un cadru de analiză asupra evoluţiei conflictului din Ucraina şi etapele următoare, la nivel multilateral, care să asigure, în continuare, sprijinul cât mai larg pentru Ucraina”, arată ministerul.

De asemenea, la data de 24 februarie, şeful diplomaţiei române va participa şi la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE în format consolidat, care se desfăşoară la Viena, cu participarea online a mai multor miniştri de externe prezenţi la New York, fiind convocată de Preşedinţia-în-Exerciţiu a OSCE, asigurată de Macedonia de Nord, pentru a marca un an de la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

MAE arată că ”prezenţa ministrului afacerilor externe la evenimentele pentru marcarea unui an de la începutul războiului ilegal, nejustificat şi neprovocat purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei va oferi oportunitatea de consolidare a rolului României ca stat susţinător al multilateralismului eficient şi al ordinii internaţionale bazate pe norme, precum şi de actor implicat în consolidarea securităţii internaţionale şi contracararea impactului negativ al consecinţelor războiului din statul vecin”. 

”Totodată, şeful diplomaţiei române va prezenta reprezentanţilor statelor reunite la New York eforturile depuse de ţara noastră în sprijinul celor peste 3,6 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţa României şi pentru tranzitul a aproximativ 13 milioane de tone de cereale, de la începutul războiului din Ucraina. Ministrul de externe va reafirma în mod ferm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, precum şi angajamentul României de a contribui în mod activ la pacea şi securitatea internaţională. Totodată, va evidenţia imperativul ca Federaţia Rusă, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să înceteze imediat şi necondiţionat agresiunea asupra Ucrainei şi să îşi retragă trupele şi echipamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional.  Cu acest prilej, va evidenţia şi participarea României, în mod activ şi ferm, la toate demersurile diplomatice la nivel multilateral pentru condamnarea acestei agresiuni, inclusiv în domeniul justiţiei internaţionale, pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru crimele comise în Ucraina”, mai anunţă MAE. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.