Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-o alocuţiune ţinută la recepţia prilejuită de împlinirea a 150 de ani a statului canadian, că România şi Canada fac parte din aceeaşi comunitate de valori, cele două stat având ”o relaţie profundă, o relaţie de încredere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ultimul secol a adus Canada şi România tot mai aproape, chiar dacă distanţa geografică a rămas aceeaşi. Este meritul românilor care, la început de secol XX, au pornit într-o aventură de pionierat şi s-au stabilit în provincii canadiene ca Manitoba sau Alberta. Au urmat apoi, de-a lungul anilor, alte valuri de români care au dorit să facă din Canada a doua casă. Comunitatea originară din România are acum peste 200.000 de reprezentanţi, fiind bine integrată şi îmbogăţind, zi de zi, naţiunea canadiană”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a evocat şi colaborarea actuală în interiorul NATO.

”Astăzi, România şi Canada fac parte din aceeaşi comunitate de valori şi depun eforturi comune pentru găsirea de soluţii problemelor majore cu care ne confruntăm în prezent. În cadrul NATO, România şi Canada luptă împreună pentru securitatea noastră comună şi valorile în care cred. Într-adevăr, am dezvoltat o relaţie profundă, o relaţie de încredere, inclusiv la nivel militar. Prezenţa Forţelor Canadiene pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în România, ca parte a operaţiunii ,,Reassurance’’, demonstrează elocvent angajamentul Canadei pentru apărarea colectivă, principiul central al Alianţei. România şi românii apreciază profund aceste eforturi solidare”, a menţionat şeful statului.

El a susţinut că perspectivele dezvoltării relaţiilor economice sunt bune în condiţiile semnării CETA dintre Canada şi Uniunea Europeană. ”CETA va aduce noi oportunităţi în domeniul economic şi va contribui la apropierea cetăţenilor noştri. Încurajez comunitatea de afaceri din Canada să acorde o atenţie sporită României şi oportunităţilor pe care le oferă – o economie solidă şi stabilă, cu o creştere accelerată, cea mai mare din Uniunea Europeană, în 2016, şi asta în pofida diverselor sincope politice, a mai spus Klaus Iohannis adăugând că 2017 reprezintă nu doar 150 de ani de existenţă a Canadei, cât şi 50 de ani de la stabilirea relaţiilor la nivel de ambasadă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.