Trei dintre persoanele cercetate pentru înşelăciune cu apartamente construite de un dezvoltator imobiliar în Ploieşti au fost arestate preventiv, marţi seară. Al patrulea inculpat pentru care procurorii au solicitat instanţei de judecată emiterea unui mandat de aretare preventivă a fost arestat la domiciliu. Al cincilea inculpat este cercetat sub control judiciar, prin decizie a procurorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat, marţi seară, pe fond, în dosarul în care notari, un avocat şi reprezentanţi ai unui dezvoltator imobiliar sunt acuzaţi de infracţiuni de înşelăciune, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, bancrută frauduloasă, fals intelectual şi complicitate la aceste infracţiuni, fapte comise în legătură cu vânzarea unor apartamente mai multor cumpărători. 
 
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
Instanţa de judecată a decis ca doi reprezentanţi ai dezvoltatorului imobiliar care ridicat blocurile din Ploieşti, mamă şi fiu, şi un avocat care colaborat cu aceştia să fie arestaţi preventiv.
 
Un notar inculpat şi el în dosar a fost arestat la domiciliu, prin decizie a instanţei. Un al cincilea inculpat se află sub control judiciar. 
 
„În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploieşti, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro)”, a informat, luni, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. 
 
Conform anchetatorilor, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina căptre alte persoane, prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică.
 
„În continuarea activităţii infracţionale, un avocat din cadrul Baroului Prahova, prin înţelegere cu reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla în fapt, pentru a declanşa procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul. Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul şi alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice”, precizează procurorii. 
 
Ancheta a arătat că reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării complexului de locuinţe CITY GATE situat la intrarea din zona de sud a municipiului Ploieşti. În prezent,conform procurorilor, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială care a devenit asociatul în afaceri al avocatului.
 
Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar sunt cercetaţi pentru comiterea a 15 infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, 2 infracţiuni de înşelăciune în formă simplă, 26 de infracţiuni de complicitate la fals intelectual, 1 infracţiune de complicitate la tentativă de fals intelectual, 15 infracţiuni de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor şi 15 infracţiuni de bancrută frauduloasă.
 
Unul dintre notarii publici implicaţi e suspectat de comiterea a şase infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă continuată, 6 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă simplă şi 15 infracţiuni de fals intelectual, un alt notar e suspectat de comiterea a 4 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă continuată, 4 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă simplă, o infracţiune de complicitate la tentativă la înşelăciune, 9 infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de tentativă la fals intelectual, iar al treilea notar este cercetat pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de complicitate la înşelăciune şi 2 infracţiuni de fals intelectual.
 
Avocatul implicat în acest dosar e suspectat de comiterea a 15 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă continuată, 2 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă simplă, 15 infracţiuni de complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor şi 15 infracţiuni de bancrută frauduloasă,
 
În anchetă apar şi numele altor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de complicitate la înşelăciune, complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor si bancrută frauduloasă, reţinându-se în sarcina acestora că, prin faptele lor au ajutat dezvoltatorul imobiliar să îşi diminueze patrimoniul pentru a justifica declanşarea procedurii falimentului, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.