Judecătorii Tribunalului Prahova l-au condamnat, marţi, la 7 ani şi 10 luni de închisoare pe un bărbat care a lucrat ca infirmier într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova în care sunt îngrijite persoane adulte cu handicap şi care, în luna august a anului 2021, a bătut un bătrân internat în centru, victima fiind lăsată să moară fără ca angajaţii centrului să solicite sprijin medical. Infirmierul a fost găsit vinovat pentru infracţiuni de loviri cauzatoare de moarte, dar şi pentru purtare abuzivă, el lovind şi o a doua victimă, pe fratele bărbatului care a murit, internat în acelaşi centru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Condamnă pe inculpatul Cordonaş Ştefan Dorian, la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (faptă din data de 01.08.2021, persoană vătămată Mustăţea Nicolae) . (...) Condamnă pe inculpatul Cordonaş Ştefan Dorian la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă (faptă din data de 01.08.2021, persoană vătămată Mustăţea Nicolae). (...) Condamnă pe inculpatul Cordonaş Ştefan Dorian la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă (faptă din data de 01.08.2021, persoană vătămată Mustăţea Marcel). (...) Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse aplicate, respectiv un spor de 10 luni închisoare, în final inculpatul Cordonaş Ştefan Dorian executând pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 10 luni închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie”, este sentinţa Tribunalului Prahova, pronunţată marţi.

Prin aceeaşi sentinţă, completul de judecată interzice inculpatului mai multe drepturi, inclusiv dreptul de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv aceea de infirmier, pe o durată de 5 ani. Datele sale vor fi introduse, prin decizie a instanţei, în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

În plus, el are de plătit, conform sentinţei, peste 160.000 de lei daune morale rudelor victimelor sale, dar şi câteva zeci de mii de lei cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitivă.

Infirmierul, fost angajat al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti, a fost reţinut şi apoi arestat preventiv la data de 09.08.2021 până la data de 28.02.2023, inclusiv. De la începutul acestui an el a fost pus sub control judiciar.

Infirmierul a fost deferit justiţiei pentru că, în august 2021, a provocat moartea unui pacient în vârstă de 61 de ani, cu grave afecţiuni psihice, pe care l-a bătut cu palmele şi cu picioarele şi căruia i-a provocat mai multe fracturi. După ce a fost ţinut în centru fără îngrijire medicală, bărbatul a fost dus la spital, însă o zi mai târziu a murit.

Din concluziile preliminare formulate de un medic legist a rezultat că moartea bărbatului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardiorespiratorii acute survenite în evoluţia unor focare de fractură (fractură humerus stg şi arcuri costale laterale C6-C7-C8-C9 hemitorace stg) complicată cu tromboembolie  pulmonară şi hemotorax sâng.  Legistul a apreciat că leziunile traumatice descrise s-ar fi putut produce prin lovire cu/sau de corpuri şi/sau planuri dure şi ar putea data cu 5-6 zile anterior datei decesului.

Anchetatorii l-au pus sub acuzare pe infirmierul care l-a bătut cu palmele şi cu picioarele pe bărbatul care suferea de schizofrenie, tulburare de personalitate polimorfă pe fond etilic cu fenomene deteriorative şi decompensări frecvente şi care era internat de 11 ani în centrul medico-social, alături de fratele său geamăn. 

Iniţial, o colegă a infirmierului acuzat de agresiune i-a minţit pe procurori.

Femeia, şi ea infirmieră în centrul de la Călineşti, a susţiut că infirmierul acuzat de agresiune „a intervenit în conflictul iscat între beneficiari”, aplicându-le mai multe lovituri celor doi fraţi.

Ulterior, infirmiera a recunoscut că a minţit şi că, de fapt, colegul său l-a bătut pe bolnav fără motiv.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.