Fostul preşedinte al Fundaţiei "Patrimoniu" a Academiei Române, Alexandru Bogdan, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, joi, în dosarul privind modul în care a dat în arendă terenuri ale Academiei Române şi a produs un prejudiciu de aproape 3,8 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Alexandru Bogdan, preşedinte executiv al Fundaţiei “Patrimoniu” din Academia Română la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Alexandru Bogdan, “cu încălcarea prevederilor legale şi a celor prevăzute în statutul organizaţiei, şi-a exercitat atribuţiile de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ce aparţin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entităţii pe care o conducea, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, între Fundaţia “Patrimoniu” şi mai multe societăţi comerciale au fost încheiate contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri ce aparţineau instituţiei respective.

Anchetatorii îl acuză pe Alexandru Bogdan că a încheiat aceste contracte fără a avea autorizarea organelor competente, cu clauze care au păgubit Academia Română, printre care scutirea pentru 44 de ani de la plata redevenţei.

“În aceste condiţii, exercitarea autorităţii de către inculpatul Bogdan Alexandru s-a făcut cu rea-credinţă şi cu intenţia directă de favorizare a partenerilor (cu efectul de neevitat al păgubirii Academiei Române), fapt rezultat fără dubiu din următoarele aspecte: caracterul clandestin, ocult al semnării contractelor – fără autorizarea organelor competente, astfel cum stipulau textele statutare incidente; caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale şi lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv şi în concret interesele Fundaţiei „Patrimoniu” şi ale Academiei Române; scutirea de plata redevenţei pe perioade îndelungate de timp (44 ani)”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Prejudiciul produs în acest fel Academiei Române se ridică la 3.757.860 de euro. 

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător pe bunuri mobile şi imobile ale lui Alexandru Bogdan, până la suma stabilită ca prejudiciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Potrivit unor surse judiciare, unele dintre terenurile date în arendă de Alexandru Bogdan ar fi ajuns la Dan Voiculescu. 

Alexandru Bogdan spunea în 2014, după ce a fost pus sub acuzare, că din rapoartele existente rezultă că Academia nu a fost prejudiciată, ci a obţinut profit de pe urma arendării unor terenuri. El preciza că nu a închiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.