Rusia alimentează o cursă periculoasă a înarmării prin promovarea arsenalului nuclear rus, denunţă sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o intervenţie video la Forumul de la Doha, organizat de Qatar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ruşii ”se laudă că pot distruge cu armament nuclear nu doar o anumită ţară, ci întreaga planetă”, denunţă Zelenski într-un mesaj video difuzat în faţa unor lideri politici şi economici, tradus în arabă.

El îndeamnă Qatarul să crească producţia de gaze naturale în vederea unei contracarări a Rusiei.

Zelenski îndeamnă toţi profucătorii de energie să-şi crească producţia, pentru ca Rusia să nu-şi mai poată folosi petrolul şi gazele naturale pentrua ”şantaja” ţări care vor să susţină Ucraina împotriva invaziei ruse.

”Viitorul Europei depinde de eforturle voastre. Vă cer să creşteţi producţia de energie, pentru ca toată lumea din Rusia să înţeleagă că nu poţifolosi energia ca armă”, a subliniat el, potrivit CNN.

Qatarul ”poate contribui la stabilizarea Europei”, a insistat el.

Zelenski a subliniat că este necesar ca ordinea internaţională să fie apărată nu doar în Ucrana, ci şi în aşte ţări devastate de război, precum Afganistanul, Irakul şi Yemenul.

El a avertizat cu privire la consecinţele invaziei ruse asupra exporturilor alimentare ucrainene în ţăridin întreaga lume.

Nico ţară nu este protejată de perturbări în acest sector, a avertizat el.

Zelenski a criticat dur războiul rus în Ucraina, în această intervenţie video, scrie The Associated Press.

El a îndemnat ONU şi puterile mondiale să ajute Ucraina.

Zelenski a comparat distrugerea de către Rusia o oraşului portuar Mariupol cu distrugerea de către Rusia şi Siria a oraşului Alep în Războiul din Siria.

Ruşii ”ne distrug porturile”, a denunţat el, iar ”lipsa exporturilor din Ucraina va lovi ţări din întreaga lume”.

Musulmanii din Ucraina sunt nevoiţi să lupte în lupta în timpul Ramadanului, a denunţat el.

”Trebuie să ne asigurăm că această lună sacră a Ramadanului nu este umbrită de suferinţa oamenilor din Ucraina”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.