Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că a avut o convorbire telefonică "lungă şi semnificativă" cu liderul chinez Xi Jinping şi a spus că speră că aceasta va da un impuls relaţiilor cu Beijingul. Convorbirea - prima între cei doi lideri de la invazia rusă în Ucraina - a fost confirmată şi de Beijing, anunţă Reuters şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a confirmat această primă convorbire telefonică a preşedintelui Xi cu Zelenski de la invazia rusă din Ucraina şi a făcut o serie de comentarii pe Twitter.

The Guardian citează în special o frază - pe care o găseşte "interesantă" - din comentariul făcut de purtătoarea de cuvânt: "În calitate de ţară majoră responsabilă, China nu va sta cu mâinile în sân, dar nici nu va adăuga gaz pe foc, cu atât mai puţin nu va exploata situaţia pentru câştiguri proprii".

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

„China va trimite reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice în Ucraina şi în alte ţări pentru a avea o comunicare aprofundată cu toate părţile privind soluţionarea politică a crizei ucrainene.

China a furnizat mai multe pachete de asistenţă umanitară Ucrainei şi va continua să ofere ajutor în măsura posibilităţilor sale.

Având în vedere că gândirea şi vocile raţionale sunt acum în creştere, este important să se profite de această oportunitate şi să se creeze condiţii favorabile pentru soluţionarea politică a crizei.

Sperăm că toate părţile vor reflecta serios asupra crizei ucrainene şi vor explora împreună modalităţi de a aduce pace şi stabilitate durabilă în Europa prin dialog.

China nu a creat criza ucraineană şi nici nu este parte a crizei. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de ţară majoră responsabilă, China nu va sta cu mâinile în sân, nu va turna gaz pe foc şi cu atât mai puţin nu va exploata situaţia în interes propriu.

Tot ceea ce face China este în cadrul legii. Dialogul şi negocierea sunt singura cale viabilă de urmat” - este mesajul postat pe Twitter de purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

"Am avut o convorbire telefonică lungă şi semnificativă cu preşedintele Xi Jinping", a scris Zelenski pe Twitter. "Cred că această convorbire, precum şi numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relaţiilor noastre bilaterale", a menţionat liderul ucrainean.

CITEȘTE ȘI Zelenski îl numeşte ambasador în China pe fostul ministru pentru industrii strategice Pavlo Riabikin

China va trimite reprezentanţi speciali în Ucraina şi va purta discuţii cu toate părţile în vederea soluţionării crizei din această ţară, i-a transmis miercuri preşedintele Xi Jinping omologului său ucrainean, a relatat, la rândul său, presa de stat chineză.

CITEȘTE ȘI UPDATE-Xi Jinping îi spune lui Zelenski la telefon că ”negocierile” sunt singura cale de ieşire din războiul cu Rusia. ”China a fost mereu de partea păcii” şi urmează să trimită o delegaţie la Kiev care să caute o ”rezolvare politică” a conflictului

China se va concentra pe promovarea discuţiilor de pace şi va face eforturi pentru o încetare a focului cât mai curând posibil, i-a spus Xi lui Zelenski, potrivit presei de stat chineze.

Xi a declarat la începutul lunii aprilie că este dispus să vorbească cu Zelenski atunci când va considera că este momentul potrivit.

Zelenski i-a cerut în mod repetat lui Xi să se întâlnească cu el, inclusiv după ce liderul chinez l-a vizitat pe preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova luna trecută.

În februarie, Beijingul a dezvăluit un document în 12 puncte prin care solicita o "soluţionare politică" a crizei din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.