Treizeci de membri ai grupului progresist al Camerei Reprezentanţilor din SUA l-au îndemnat pe preşedintele Joe Biden să "continue diplomaţia directă" pentru a căuta o soluţie negociată pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Radio Europa Liberă, citând AFP şi Reuters. Aceştia transmit că, ”ddacă există o modalitate de a pune capăt războiului, păstrând în acelaşi timp o ţară liberă şi Ucraina liberă şi independentă, este responsabilitatea Americii să urmeze toate căile diplomatice pentru a sprijini o astfel de soluţie care să fie acceptabilă pentru poporul ucrainean".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cei 30 de legislatori care au semnat o scrisoare datată 24 octombrie în care susţin continuarea discuţiilor pentru a pune capăt războiului sunt membri ai Partidului Democrat al lui Biden.
 
În scrisoare se spune că nu îşi fac iluzii cu privire la dificultăţile pe care le implică angajarea dialogului cu Rusia, având în vedere invazia "scandaloasă şi ilegală" a acesteia în Ucraina şi decizia sa de a face anexări ilegale suplimentare ale teritoriului ucrainean.
 
"Cu toate acestea, dacă există o modalitate de a pune capăt războiului, păstrând în acelaşi timp o ţară liberă şi
Ucraina liberă şi independentă, este responsabilitatea Americii să urmeze toate căile diplomatice pentru a sprijini o astfel de soluţie care să fie acceptabilă pentru poporul ucrainean", se arată în scrisoare.
 
Scrisoarea a remarcat distrugerile pe care războiul le-a provocat deja în Ucraina şi în lume şi riscul unei escaladări catastrofale.
 
"În ultimele săptămâni, riscul unui război nuclear a crescut, luptele s-au intensificat, iar nesiguranţa economică globală s-a adâncit. Mii de oameni au murit şi alte zeci de milioane de oameni au fost afectaţi", au adăugat ei.
 
Invocând datoria lor de a aproba cheltuirea a miliarde de dolari din banii contribuabililor americani pentru asistenţă militară, ei au spus că, în opinia lor, o astfel de implicare creează o responsabilitate "pentru Statele Unite de a explora serios toate căile posibile".
 
Ei l-au îndemnat pe Biden "să asocieze sprijinul militar şi economic pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv" care să dubleze eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului.
 
"Alternativa la diplomaţie este războiul prelungit, atât cu certitudinile aferente, cât şi cu riscurile catastrofale şi de neştiut", au spus ei.
 
Întrebat despre scrisoare, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Statele Unite au sprijinit militar Ucraina pentru a se asigura că ţara "va fi în cea mai puternică poziţie posibilă" atunci când vor avea loc negocierile.
 
"Nu ştim când va avea loc, în principal şi numai pentru că nu am văzut niciun indiciu din partea ruşilor că sunt pregătiţi să se angajeze în această diplomaţie şi dialog", a declarat el reporterilor.
 
Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat separat: "Am fost foarte clari: nimic despre Ucraina fără Ucraina".
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la începutul acestei luni că Moscova rămâne "deschisă pentru discuţii" cu Kievul, subliniind că "obiectivele operaţiunii militare speciale" din estul Ucrainei "rămân neschimbate".
 
Scrisoarea parlamentarilor a menţionat că preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a reiterat în luna mai că războiul "se va încheia definitiv doar prin diplomaţie".
 
Dar la începutul acestei luni, după ce Rusia a lansat atacuri cu drone asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii sale energetice, Zelenskiy a respins discuţiile directe cu preşedintele rus Vladimir Putin.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.