Incertitudinea se menţine luni cu privire la viitorul acordului privind cerealele la Marea Neagră, considerat crucial pentru aprovizionarea la nivel mondial, cu câteva ore înainte ca acesta să expire la miezul nopţii (21.00 GMT) la Istanbul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Ucraina, lupte intense continuă pe front, unde contraofensiva ucraineană se loveşte de contraatacuri ruseşti în anumite zone, dar forţele Kievului progresează lent în jurul oraşului Bahmuţ şi în sud.

Pe tot parcursul weekendului, tăcerea şi discreţia au învăluit manevrele de ultimă oră conduse de Turcia şi ONU pentru a convinge Moscova să prelungească acordul privind cerealele semnat în iulie 2022 pe Bosfor.

În ultimul an, acesta a garantat, în ciuda războiului, trecerea în siguranţă a cargoboturilor către şi dinspre porturile ucrainene, transportând în total aproape 33 de milioane de tone de cereale destinate pieţelor mondiale.

Dar Rusia nu a dat undă verde, iar Iniţiativa privind cerealele este acum, de facto, în impas.

"Începând cu 27 iunie, nicio cerere de trecere nu a fost aprobată de toate părţile", potrivit unui comunicat de presă al Centrului Comun de Coordonare (JCC), care supervizează acordul de la Istanbul.

Ultima navă cargo aprobată de inspectorii celor patru părţi semnatare, vrachierul turc TQ Samsun, a părăsit duminică portul ucrainean Odesa şi se îndreaptă spre Istanbul, potrivit site-ului Marine Traffic.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este încrezător:: vineri l-a asigurat pe omologul său rus Vladimir Putin că este "de acord" cu el în ceea ce priveşte prelungirea acordului.

Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns imediat că nu a fost făcută nicio declaraţie în acest sens.

Putin a denunţat în mai multe rânduri obstacolele în calea exportului de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti, care ar fi trebuit să însoţească exportul de produse ucrainene.

De asemenea, el a declarat sâmbătă că "principalul obiectiv al acordului, livrarea de cereale către ţările care au nevoie, în special pe continentul african, nu a fost atins".

Potrivit datelor oficiale ale CCM, China şi Turcia sunt principalii beneficiari ai livrărilor, alături de economiile dezvoltate.

Însă, datorită acordului, Programul Alimentar Mondial (PAM) a putut oferi ajutor unui număr de douăsprezece ţări aflate în situaţii critice, printre care Afganistan, Sudan şi Yemen.

De aici şi implicarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a avut numeroase discuţii, potrivit purtătorului său de cuvânt.

La sfârşitul săptămânii, el s-a întâlnit cu oficiali ai Uniunii Europene, ale cărei sancţiuni îngreunează activităţile principalei bănci agricole din Rusia. Din aceste discuţii nu a reieşit nimic.

Lupte intense

Ucraina a raportat duminică lupte intense pe frontul estic cu forţele ruseşti, iar Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia-1 că nu se înregistrează progrese în contraofensiva ucraineană lansată în iunie.

Statul Major ucrainean a indicat că armata sa îşi continuă ofensiva în sud-est, unde a declarat vineri că a avansat încă doi kilometri spre oraşul ocupat Melitopol şi unde încearcă să avanseze spre Marea Azov pentru a tăia liniile ruseşti şi a izola Crimeea.

În est, mai spre nord, ministrul adjunct al Apărării, Ganna Malyar, a recunoscut că situaţia s-a "intensificat" din cauza eforturilor forţelor ruseşti de a contraataca în mai multe zone, unde armata ucraineană s-a aflat într-o poziţie "defensivă".

Dar ea a subliniat că forţele ucrainene "avansează treptat" în apropiere de Bahmut, un orăşel care a trecut sub control rusesc în luna mai, după luni de lupte sângeroase.

Fiecare metru câştigat este "deja o mare victorie", a declarat pentru AFP un comandant al batalionului de artilerie al brigăzii 22 mecanizate ucrainene.

"Oamenii ar trebui să înţeleagă preţul pe care îl plătim. Inamicii sunt mulţi. Avem nevoie de timp pentru a-i zdrobi", a mai spus el.

Desfăşurată începând din iunie cu sprijinul armamentului greu furnizat de Occident, contraofensiva ucraineană progresează lent împotriva trupelor ruse, care au avut timp să construiască apărări solide, inclusiv câmpuri de mine redutabile, şi dispun încă de o putere de foc suficientă pentru a lovi forţele ucrainene.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.