Turcia a îndemnat luni Rusia să-şi abandoneze revendicările ”unilaterale” şi să adopte o abordare mai constructivă pentru a ieşi din impasul cu puterile occidentale şi NATO cu privire la Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru ca o propunere să fie acceptată, ea trebuie să fie acceptabilă ambelor părţi”, a subliniat ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu, în contextul în care Consiliul NATO-Rusia - o instanţă de consultare creată în 2002 între cele două blocuri militare - s-ar putea reuni la 12 ianuarie.

Rusia şi NATO ”trebuie să vină la masă cu propuneri pe care să le poată accepta ambele părţi (...). O abordare unilaterală şi constrângătoare nu va fiacceptabilă, indiferent de la care parte provine”, a avertizat Mevlüt Cavusoglu, apreciind că problema ucraineană nu este ”unilaterală”.

Rusia a prezentat public, la 17 decembrie, două proiecte de tratat în vederea unei limitări puternice a influenţei Statelor Unite şi NATO în vecinătatea sa, în contextul în care Moscova este acuzată de pregătirea unei ofensive împotriva Ucrainei, o ţară vecină cu care se află în conflict din 2014.

Cele două texte prezentate - unul cu privire la NATO, celălalt cu privire la Stateel Unite - prevăd o interzicere a oricărei extinderi a acestei alianţe militare occidentale, dar mai ales în Ucraina, şi orice înfiinţare a unor baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

Uniunea Europeană (UE) şi NATO şi-au reafrmat joisusţinerea faţă de Ucraina.

Alianţa Nord-Atlantică denunţă neîncetat, de şapte ani, anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea şi cere respectarea suveranităţii şi intergrităţii teritoriale a Ucrainei, pusă la încercare de un război cu separatişti proruşi susţinuţi de Moscova în Donbas (est).

Rusia şi Occidentul se acuză reciproc de provocări şi şi-au consolidat capacităţile militare la frontierele comune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat la începutul lui decembrie folosirea de către armata ucraineană a unor drone militare furnizate de către Turcia.

Ankara este criticată de NATO din cauză că a cumpărat un sistem rus de apărare antiaeriană, S-400, în pofda faptului că face parte din NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.