Preşedintele Parlamentului iranian Mohammad Baqer Qalibaf a anunţat duminică faptul că Teheranul nu va preda niciodată Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) imagini din interiorul unor instalaţii nucleare iraniene, după ce un acord cu privire la supravegherea activităţilor nucleare iraniene, încheiat în februarie, a expirat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acordul a expirat (...). Niciuna dintre informaţiile înregistrate nu va fi predată niciodată Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice, iar datele şi imaginile vor rămâne pe mâna Iranului”, a anunţat Mohammad Baqer Qalibaf.

Teheranul şi AIEA au încheiat la sfârşitul lui februarie un acord privind supravegherea activităţilor nucleare ale Republicii islamice pe o perioadă de trei luni.

Acest acord a fost prelungit ulterior cu o lună, până la 24 iunie.

ACORDUL DE LA VIENA POATE FI SALVAT

Pe de altă parte, Teheranul consideră că o revenire în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian este posibilă, însă avertizează că ”nu va negocia etern”, relatează Reuters.

”Din voinţa de nezdruncinat de a salva acest acord pe care Statele Unite au încercat să-l torpileze, Iranul a fost partea cea mai activă la Viena şi a propus cea mai mare parte a proiectelor” sale, a anunţat sâmbătă, pe Twitter, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, referindu-se la negocieri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena.

Iranul şi Statele Unite poartă negocieri indirecte în vederea unei relansări a Acordului de la Viena încheiat în 2015 de către Teheran cu şase mari puteri internaţionale, care impune o limitare a programului nuclear al Teheranului în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale impuse Republicii islamice.

Fostul preşednte republican Donald Trump s-a retras din acest pact în mai 2018, însă actualul preşedinte democrat Joe Biden vrea să revină în acord.

Reprezentanţi ai tuturor părţilor au anunţat că există în continuare probleme impotante de soluţionat în vederea relansării pactului.

”Cred în continuare că un acord este posibil (...). Iranul nu va negocia etern”, a subliniat pe Twitter Saeed Khatibzadeh.

AIEA a deplâns vineri faptul că Iranul nu i-a răspuns în vederea unei prelungiri a acordului referitor la supravegherea activităţilor nucleare ale Teheranului.

Agenţia ONU a cerut Republicii islamice un răspuns ”imediat” în această problemă, care ameninţă să afecteze negocierile de la Viena în vederea salvării Planului de acţiune global comun (PAGC/ JCPoA).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.