Teritoriul separatist ucrainean Lugansk, căruia Rusia i-a recunoscut ”independenţa”, ar putea să orgnizeze în curând un referendum prin care să intre în Rusia, anunţă duminică liderul acestuia Leonid Pasecinik, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că, într-un viitor apropiat, un referendum va avea loc pe teritoriul republicii (autoproclamate la Lugansk), în cursul căruia poporul îşi va exercita dreptul constituţional absolut şi îşi va exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia rusă”, declară Pasecinik, citat de agenţiile ruse de presă.

”Nu ştu de ce, (dar) sunt sigur că aşa se va întâmpla”, a subliniat el, fără să ofere detalii sau o posobilă dată..

”Republicile” separatiste ucrainene proruse Doneţk şi Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa, se află în bazinul minier rusofon Donbas, în estul Ucranei.

Ele nu se mai află sub controlul Ucrainei din 2014.

Războiul în care separatiştii ucraineni proruşi luptă din 2014 împotriva forţelor guvernamentale ucrainene s-a soldat cu peste 14.000 de morţi.

Ele şi-au proclamat ”independenţa”, în urma unor referendumuri, însă aceasta nu este recunoscută de către comunitatea internaţională.

Preşedintele rus Vladimir Purtin a recunoscut la 21 februarie, într-o secvenţă foarte coregrafiată, independenţa celor două regiuni separatiste ucrainene şi le-a răspuns unei solicitări de a implementa ”o cooperare în domeniul apărării”.

Acesta a fost preludiul invaziei Ucrainei de către trupe ruse, la 24 februarie, cu scopul, justifica Kremlinul, apărării teritoriilor separatiste ucrainene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.