Premierul Matteo Renzi a publicat pe Twitter un clip în care prezintă principalele sale realizări în cele aproximativ o mie de zile de mandat la conducerea Guvernului, cu câteva ore înainte să îşi anunţe demisia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“O mie de zile dificile, dar minunate”, a scris el pe Twitter în primul mesaj după ce a anunţat că se va retrage de la guvernare.

Mesajul este însoţit de un clip în italiană, în care afirmă că exporturile ţării sale au crescut, iar rata şomajului a scăzut la 11,7% din populaţia aptă de muncă, de când a preluat conducerea Guvernului.

Clipul este bine realizat şi este o retrospectivă amănunţită a celor 1.017 zile ca premier, ceea ce sugerează că echipa lui Renzi se aştepta la demisia acestuia, scrie BBC News.

Autorităţile electorale au anunţat că alegătorii italieni au respins în proporţie de 59,11% reformele constituţionale propuse de actuala guvernare prin referendum, după centralizarea tuturor voturilor exprimate pe teritoriul naţional şi în diasporă.

Între timp, tabăra ”DA” a înregistrat un eşec masiv, după ce a reuşit să obţină doar 40,89% din sufragii.

Premierul Matteo Renzi a anunţat, duminică noapte, că va demisiona până luni după-amiază de la conducerea executivului, după ce şi-a petrecut ultimii doi ani din viaţă ocupând cea mai puternică poziţie politică din Italia.

El îşi respectă promisiunea formulată înainte de referendum, atunci când a declarat că va demisiona dacă agenda sa de reforme constituţionale este respinsă prin vot de către alegătorii italieni.

Acest referendum a fost văzut drept un adevărat vot de încredere pentru prim-ministrul democrat, care nu a reuşit în ultimii doi ani să genereze creşterea economică rapidă dorită de naţiune, deşi politicile sale economice au scos peninsula din recesiune şi au dus la o creştere lentă a PIB-ului.

Presa italiană îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.