Războiul Iranului cu Irakul a arătat că Republica islamică este ”hotărâtă” să-şi învingă toţi inamicii, a subliniat luni liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cu ocazia comemorării a 40 de ani de la război, fără să evoce situaţia actuală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Timp de opt ani, ei şi-au angajat toate forţele (împotriva Iranului), dar până la urmă nu au ajuns nicăieri. Ne putem imagina o victorie mai mare? Naţiunea iraniană a obţinut o victorie strălucitoare”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei într-o alocuţiune televizată.

Războiul Iran-Irak (1980-1988) a fost declanşat de Bagdad, la 22 septembrie 1980. Comemorarea conflictului cade, anul acesta, la 21 septembrie în calendarul persan.

În acest conflict, dictatorul irakian Saddam Hussein a fost susţinut de către Occident, majoritatea ţărilor arabe, URSS şi mai multe ţări din blocul de Est, toate dornice să împiedice expansiunea Revoluţiei Islamice a ayatollahului Ruhollah Khomeini, care a preluat puterea cu 21 de luni mai înainte, la teheran.

Saddam Hussein era doar un ”instrument” în mâna puterilor străine unite împotriva Republicii islamice, a declarat Khamenei.

Războiul ”a arătat că agresiunea împotriva acestei ţări este scumpă” şi că, ”atunci când o naţiune arată că este hotărâtă să se apere cu forţă şi reacţionează în mod devastator împotriva agresorului, ea îl determină să se gândească”, a adăugat liderul suprem.

Ayatollahul Khamenei nu a făcut nico aluzie directă la situaţia actuală, în contextul în care relaţiile iraniano-americane traversează, de luni de zile, o nouă fază de tensiuni exacerbate.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ironizat duminică ”izolarea maximă” a Statelor Unite pe scena internaţională, după eşecul de a le fi recunoscută ca valabilă proclamarea unilaterală a unei reimpuneri a sancţiunilor ONU vizând republica islamică.

”NICIUN CENTIMETRU”

Războiul Teheranului cu Bagdadul s-a încheiat în 1988, după uzura beligeranţilor, fără ca vreo parte să obţină vreun câştig teritorial.

Iranul consideră că a ieşit învingător din ”războiul impus” de Irak, pentru că a reuşit să păstreze intergritatea teritorială a ţării. Conflictul a consolidat totodată Republica ilslamică abia născândă, pe care Saddam se ambiţiona să o răstoarne.

”Inamicul nu a putut să ne ia niciun centimetru din teritoriu. Sistemul (politic al Republicii islamice) era mult mai puternic la sfârşitul acestor opt ani de război decât la începutul conflictului”, a apreciat ayatollahul Khamenei.

Războiul Iranului cu Irakul s-a soldat cu sute de mii de morţi.

Autorul unei cărţi despre conflict, istoricul francez Pierre Razoux estimează că preţul uman al conflictului ”s-ar ridica la aproximativ 680.000 de morţi şi dispăruţi (180.000 de partea iraniană şi 500.000 de partea irakiană)”.

Contrar tradiţiei, nicio paradă militară nu a fost organizată anul acesta cu ocazia marcării războiului, din cauza pandemiei covid-19.

În acest sens, Khamenei a îndemnat populaţia să respecte normele sanitare, pentrua învinge boala şi le-a reproşat multora dintre compatrioţii săi că neglijeazăacest pericol.

Potrivit ultimelor date oficiale, publicate luni, epidemia s-a soldat cu aproape 24.500 de morţi în rândul celor 425.000 de persoane contaminate cu noul coronavirus în Iran.

Subliniind că virusul omoară zilnic aproximativ 150 de oameni în ţară, Khamenei a întrebat: ”să presupunem că un avion cu 300 de persoane la bord se prăbuşeşte la două zile, iar toată lumea moare! Este puţin?”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.