Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker vrea ca şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE să se întâlnească în România a doua zi după ce Marea Britanie părăseşte blocul european, în martie 2019, pentru a trasa calea Uniunii cu 27 de state membre. Propunerea a fost făcută de către şeful CE în discursul său despre ”starea Uniunii”. Preşedintele Klaus Iohannis salută această propunere şi subliniază că ţara noastră rămâne un partener "profund ataşat ideii europene şi pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juncker i-a îndemnat miercuri - la Strasbourg, în discursul despre ”starea Uniunii” - pe liderii europeni să se reunească în Rom\nia, la Sibiu, pe 30 martie 2019.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniune cu o zi înainte.

"UE va merge mai departe după plecarea Marii Britanii”, a subliniat Juncker.

”Brexitul nu este totul. Nu este viitorul Europei”, a adăugat el.

Parlamentarilor britanici care au aclamat plecarea ţării lor din Uniunii, Juncker le-a spus: "Cred că veţi regreta asta destul de curând”.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a susţinut miercuri al treilea discurs despre ”starea Uniunii”, în care a spus că ”se redresează” după un deceniu dur, în care Cei 28 au fost afectaţi de o criză economică şi de votul britanicilor în favoarea ieşirii din blocul european, însă încrederea revine. ”Vântul a revenit în pânzele Europei”, a spus el.

Iohannis salută propunerea lui Juncker privind organizarea summit-ului Consiliului European la Sibiu

Preşedintele Klaus Iohannis salută propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, privind organizarea Summitului Consiliului European la Sibiu.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, apreciază în mod deosebit mesajul de unitate a Uniunii Europene şi de consolidare a proiectului european transmis astăzi de către Preşedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în discursul susţinut în faţa Parlamentului European. Viziunea Comisiei Europene este aceea a unei Uniuni mai puternice, în deplină concordanţă cu poziţia exprimată în mod repetat de către Preşedintele României”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Preşedinţia subliniază că ţara noastră rămâne un partener profund ataşat ideii europene şi pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre. Este angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european, ca obiectiv strategic.

Conform sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis salută propunerea preşedintelui Jean-Claude Juncker de organizare a unei reuniuni a Consiliului European la Sibiu, în data de 30 martie 2019, pe perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, summit care va viza chestiuni strategice privind viitorul Uniunii Europene.

În timpul mandatului său la conducerea Consiliului Uniunii Europene, România va continua să acţioneze ferm ca un partener activ, cu o abordare constructivă, unitară şi pro-europeană în ceea ce priveşte măsurile care vor fi adoptate şi care vizează viitorul Uniunii Europene, se arată în comunicat.

Preşedintele României apreciază, totodată, reiterarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis salută propunerea preşedintelui Jean-Claude Juncker referitoare la crearea unui instrument de sprijin pentru ţările membre ale Uniunii care aderă la Zona Euro. În acest fel, ţara noastră va putea beneficia de o importantă susţinere în atingerea obiectivului strategic de adoptarea a monedei unice, se arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.