Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker îndeamnă la o reformare profundă a instituţiilor Uniunii Europene, care ar putea să conducă la ”concedierea” sa, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Postul său la conducerea Comisiei ar trebui să fie contopit cu cel al preşedintelui Consiliului European, pe care-l deţine în prezent polonezul Donald Tusk, cel care prezidează summiturile şefilor de stat şi de guverne ai ţărilor membre şi acţionează în numele lor, a declarat luxemburghezul miercuri, la Strasburg.

”Europa ar fi mai uşor de înţeles dacă la conducerea vasului s-ar afla un singur căpitan”, le-a spus el membrilor Parlamentului European (PE).

Orice decizie în acest sens implică modificări ale reglementărilor UE elaborate cu greu, prin Tratatul de la Lisabona, şi s-ar putea dovedi dificil de impus, întrucât este necesar ca modificările să fie adoptate în unanimitate de către statele membre UE.

Juncker a cerut, de asemenea, să fie modificat procesul decizional al blocului european în domeniul politicii externe - şi anume să se treacă de la luarea deciziilor în unanimitate la luarea lor cu o majoritate calificată, ceea ce presupune de obicei o majoritate de două treimi.

În vederea schimbării acestui proces de luare a deciziilor nu este necesară modificarea vreunui tratat, a subliniat şeful Comisiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.