Agenţiile internaţionale de presă anunţă victoria “în forţă” a PSD în alegerile legislative, dar avertizează că, dacă Liviu Dragnea va decide să devină premier, ar putea izbucni o criză politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Victoria înseamnă o schimbare remarcabilă de situaţie pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, care a fost condamnat în aprilie pentru fraudă electorală”, scrie Reuters, care prezintă rezultatele principalelor exit-polluri.

Agenţia internaţională comentează că social-democraţii par să fi obţinut susţinerea multor români cu promisiuni sociale, precum reducerea taxelor şi creşterea salariilor bugetarilor.

“Partidul Social-Democrat a reuşit duminică o întoarcere în forţă pe scena politică românească, datorită unei victorii detaşate la alegerile legislative, la un an după ce a fost nevoit să se retragă de la putere în urma unui incendiu dramatic la un club din Bucureşti”, anunţă şi AFP.

Agenţia franceză atrage, însă, atenţia că PSD nu a anunţat deocamdată clar pe cine susţine pentru a deveni premier. AFP notează că Liviu Dragnea a lăsat duminică să se înţeleagă că ar putea solicita el această funcţie.

“Un astfel de scenariu ar deschide calea către o criză cu preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, care a anunţat că va exclude de pe lista cu eventualii premieri ‘orice persoană care are probleme cu justiţia’, chiar dacă nu a fost judecată. Această (condiţie – n.r) îl scoate din joc şi pe Ponta, trimis în instanţă pentru spălare de bani şi evaziune fiscală”, explică AFP.

Jurnaliştii francezi notează şi că rata de participare la scrutin a fost mică, din cauza apatiei alegătorilor şi a lipsei de încredere în clasa politică.

Agenţia Associated Press anunţă, la rândul său, rezultatele exit-pollurilor, care creditează PSD, partid cu o “abordare populistă” cu un avans “enorm”.

AP afirmă că România este “una dintre cele mai sărace (ţări – n.r.) din Uniunea Europeană şi percepută drept una dintre cele mai corupte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.