O instalaţie de cercetare nucleară de la Harkov a fost bombardată de forţe ruse, iar o evaluare a pagubelor era imposibilă din cauza unor confruntări armate, anunţă autoritatea ucraineană nucleară, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această instaţie experemntală de sursă de neutroni de la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov a fost atacată sâmbătă, precizează Inspectoratul de Stat ucrainean de Reglementare Nucleară.

Clădiri ale instalaţei din Harkov au fost avariate în bombardamente anterioare, au anunţat autorităţile ucrainene, însă nu au avut loc emisii de radiaţii.

Această instalaţie, construită recent, este destinată cercetării şi producţiei de radioizotopi în scopuri medicale şi industriale.

Materialul din instalaţie este întotdeauna subcritic, iar cantitatea materialului radioactiv este mică, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), ceea ce reduce riscul unor emisii radioactive.

Harkovul este asediat de forţe ruse de la începutul invaziei Ucrainei, iar clădiri de locuinţe şi infrastructuri critice sunt bombardate intens.

Rusia vizează, în ofensiva sa militară în Ucraina, instalaţii nuclare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.