Tribunalul Militar american de la Guantanamo Bay (Cuba) a decis că unul dintre cei cinci acuzaţi de planificarea atentatelor de la 11 septembrie 2001, yemenitul Ramzi bin al-Shibh, care riscă pedeapsa cu moartea, nu poate să fie judecat din cauza sechelelor psihologice lăsate de tortura la care a fost supus în detenţie, scrie The New York Times (NYT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ramzi bin al-Shibh, în vârstă de 51 de ani, urma să compară alături de alţi patru acuzaţi într-un proces în care riscă să fie condamnaţi la moarte.

Un judecător militar, colonelul Matthew McCall, a stabilit, însă, că sechele psihologice îl împiedică să se apere.

Medici din baza americană de la Guantanamo, pe Insula Cuba, l-au diagnosticat pe pe Ramzi bin al-Shibh cu un sindrom de stres posttraumatic şi caracteristici psihologice şi cu o tulburare delirantă.

”INCAPABIL SĂ ÎNŢELEAGĂ NATURA PROCEDURII”

Psihiatri militari au declarat că starea sa îl face ”incapabil să înţeleagă natura procedurii angajate împotriva sa sau să coopereze în mod inteligibil” cu echipa sa de apărare juridică, scrie NYT.

Ramzi bin al-Shibh se plânge de ani de zile de faptul că este ”chinuit de forţe invizibile care-i fac patul şi celula să vibreze şi care-i înţeapă părţile genitale, privându-l de somn”, scrie ziarul.

Avocatul său a declarat că clientul a fost torturat de către Agenţia centrală americană de Informaţii (CIA) şi că acesta a înnebunit în urma unor ”tehnici consolidate de interogare”, care constau în privarea de somn, simularea înecului (waterboarding) şi bătăi.

Vineri, el urmează să participe lao procedură preliminară, împreună cu Khaled Sheikh Mohammed, considerat ”creierul” atentatelor de la 11 septembrie.

Ceilalţi trei acuzaţi - toţi deţinuţi de 15 ani la Guantanamo - nu au fost judecaţi de către Tribunalul Militar însărcinat să-i judece.

Audierea preliminară de vineri a fost menţinută, scrie NYT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.