Miniştrii francezi de Externe Jean-Yves Le Drian şi al Apărării Florence Parly se află la Moscova luni, unde discută cu omologii lor ruşi pe fondul unei destinderi a relaţiilor cu Rusia, promovată de către preşedintele francez Emmaneula Macron, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi miniştri se întâlnesc cu omologii lor în formatul "2"2", în cadrul unui dialog interguvernamental, pentru prima oară de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, care a aruncat lumea într-o atmsoferă de Război Rece.

”Ne aflăm aici pentru a implementa un dialog deschis şi exigent dorit de către preşedintele Macron”, a declarat Jean-Yves Le Drian la începutul întâlnirii între miniştri.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Doar această agendă a încrederii şi rezultatele care vor decurge din ea ne vor permite să avansăm împreună către o nouă arhitectură a încrederii şi securităţii în Europa”, a subliniat el.

”Susţinem iniţiativele avansate de către Franţa”, a declarat la rândul său şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, dând asigurări că o ”consolidare a cooperării ruso-franceze pe scena internaţională (...) corespunde în întregime poziţiei preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi intereselor Rusiei”.

Ultima reuniune în format "2"2" a avut loc în 2012 la Paris.

Relaţiile între UE şi Rusia, vizată din 2014 de sancţiuni europene dure din cauza presupusului său rol în Războiul din Ucraina şi anexării Crimeei se află, în prezent, la cel mai scăzut nivel.

Însă Emmanuel Macron, care l-a primit pe Vladimir Putin la sfârşitul lui august la reşedinţa sa de vară din sudul Franţei, pledează în favoarea unei normalizări a relaţiilor cu Moscova, în pofida unor dezacorduri cu privire la mai multe subiecte sensibile.

Duminică, cei doi lideri au discutat la telefon, salutând schimbul de 70 de prizonieri care a avut loc cu o zi înainte între Ucraina şi Rusia ca pe un pas în plus în eforturile de pace.

În afară de Ucraina, miniştii francezi urmau să evoce luni, cu omologii lor ruşi, crizele din Libia şi din Siria, dosarul nuclear iranian şi marile mize strategice, bulversate de repunerea în discuţie a unor tratate privind controlul armamwntului, potrivit diplomaţiei franceze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.