Cancelarul german Angela Merkel a fost realeasă marţi la conducerea partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), pentru alegerile de anul viitor, însă rezultatul a fost unul dintre cele mai slabe înregistrate vreodată la un astfel de scrutin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Delegaţii CDU au votat în proporţie de 89,5% pentru ca Merkel să rămână la conducere. Acesta este al doilea cel mai slab rezultat înregistrat de actualul cancelar.

Angela Merkel s-a prezentat într-un discurs rostit la Essen, în faţa membrilor partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), drept un garant al stabilităţii într-o lume zguduită de forţele globalizării, de război şi de alegerea lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite.

Cel mai puternic lider din Europa, Merkel a anunţat în noiembrie că va candida pentru al patrulea mandat în toamna viitoare. Numai doi cancelari au reuşit acest lucru după cel de-al Doilea Război Mondial – Konrad Adenauer şi Helmut Kohl.

Decizia lui Merkel de a primi aproape 900.000 de migranţi în Germania anul trecut i-a afectat popularitatea, a generat un conflict profund cu aliaţii săi bavarezi şi a dus la o creştere a susţinerii faţă de formaţiunea antiimigranţi, eurosceptică Alternativa pentru Germania (AfD). Partidul ar urma să intre pentru prima data în Parlamentul federal anul viitor, potrivit sondajelor.

Un sondaj Emnid publicat duminică a arătat că susţinerea faţă de CDU şi de aliatul său bavarez, CSU, se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani – 37% - cu 15 puncte procentuale peste SPD (social-democraţi) de centru-stânga.

Însă Merkel a admis că întreaga campanie electorală pentru scrutinul de anul viitor va fi diferită de toate cele pe care le-a desfăşurat până acum, pentru că societatea este extrem de polarizată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.