Preşedintele francez Emmanuel Macron a sosit vineri la Canton (sud), unde se întâlneşte cu studenţi chinezi, înaintea unui dineu cu omologul său chinez Xi Jinping, în ultima zi a vizitei sale de stat în China, dominată de discuţii privire la Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului francez a fost primit cu o adevărată baie de mulţime la sosirea la Universitatea Sun Yat-sen, unde numeroase persoane îşi agitau telefoanele mobile, în speranţa unui selfie cu el.

El urma să vorbească în faţa câtorva sute de studenţi, adunaţi în gimnaziul din campus, şi să le răspundă la întrebări.

Această universitate, una dintre cele mai prestigioase din ţară, are parteneriate cu 24 de instituţii franceze, inclusiv cu Şcoala Normală Superioară, Şcoala de Management din Lyon sau Universitatea din Angers.

Ea este asociată cu un consorţiu de şcoli de ingineri în cadrul Institutului Francezo-Chinez al Energiei Nucleare.

Această vizită în Canton are loc în a treia zi a unei vizite de stat în care preţedintele francez Emmanuel Macron şi-a îndemnat joi omologul, în cadrul unei reuniuni bilaterale, ”să aducă Rusia la raţiune” în privinţa Ucrainei.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, prezentă la o reuniune trilaterală, imediat după cea bilaterală, a avertizat vcă ”înarmarea agresorului va contraveni legilor internţaionale, iar acest lucru ne va afecta în mod semnificativ relaţia”.

Xi Jinping s-a declarat pregătit să-l sune pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, aşa cum speră acesta din urmă, a dat asigurări partea franceză, însă a precizat că o va face la momentul pe care-l va alege el însuşi.

Acesta este un gest de deschidere care rămâne de confirmat, dar considerat ”pozitiv” de către preşedinta CE.

Presiunile internaţionale asupra Chinei au crescut cu un nivel în ultimele săptămâni, în vederea unei implicări a beijingului în căutarea păcii.

Kremlinul a exclus însă, joi, posibilitatea unei medieri chineze în oprirea confruntărilor armate, pentru că ”situaţia cu Ucraina este compkexă, nu există perspective ale unei rezolvări politice”.

În urma întâlnirii cu studenţi chinezi, Macron urmează să ia cina cu Xi, iar apoi se va întâlni cu doi investitori chinezi - Tang Jiexiong, preşedintele grupului Wencan., iar apoi cu Jiang Long, directorul general al XTC New Energy Materials.

Wencan este un grup de topitorie la înaltă presiune în industria auto, specializat în fabricarea de piese de schimb din aluminiu, iar XTC New Energy Materials este specializat în producţia de materiale pentru baterii cu litiu folosite de vehicule electrice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.