Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat miercuri la telefon cu omologul său chinez Xi Jinping despre criza din Ucraina şi ”necesitatea unei continuări a eforturilor în vederea unei reduceri a tensiunilor şi soluţionării crizei prin dialog”, anunţă Palatul Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit preşedinţiei franceze, preşedintele chinez a ”salutat acţiunea Franţei şi Germaniei în cadrul formatului Normandia şi şi-a reiterat susţinerea deplină faţă de implementarea Acordurilor de la Minsk” în vederea uneii soluţionări a tensiunilor ruso-ucrainene.

În cadrul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene (UE), Emmanuel Macron a pledat în favoarea ”unei reechilibrări a realaţiei europeano-chineze către o mai mare reciprocitate” în schimburile comerciale.

El a ”îndemnat China să ridice sancţiuni pe care le-a impus Lituaniei şi să soluţioneze revendicîrile chineze prin dialog”.

UE a sesizat la sfârşitul lui ianuarie Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva Chinei, pe care o acuză de blocarea importurilor lituaniene.

Lituania denunţă faptul că este astfel pedepsită după ce a permis Taiwanului să deschidă o reprezentanţă oficială la Vilnius.

Preşedintele francez şi-a exprimat de asemenea speranţa unei ”reluări treptate a zborurilor” în Franţa şi China, reduse dur prim măsuri sanitare impuse de Beijing în lupta împotriva pandemiei covid-19.

Emmanuel Macron şi-a exprimat totodată speranţa ca China să susţină înfiinţarea unor zone marine protejate în Antarctica şi negocierea unui tratat privind biodiversitatea în apele internaţionale.

El e evocat ”aşteptările franceze şi europene privind ratificarea unor convenţii fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), mai ales cu privire la munca forţată şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Xinjiang”, o trimiterea la situaţia uigurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.