Regatul Unit ”îşi va folosi toate puterile diplomatice şi economice” pentru a împiedica o agresiune rusă a Ucrainei, i-a dat asigurări vineri premierul Boris Johnson preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, anunţă Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boris Johnson a reiterat, într-un apel telefonic, vineri după-amiaza, susţinerea britanică a Ucrainei şi l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de faptul că Regatul Unit ”îşi va folosi toate puterile diplomatice şi economice, în concert cu aliaţii săi, pentru a împiedica orice  agresiune rusă a Ucrainei”, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

Londra pare, astfel, să îndepăteze opţiunea militară, respinsă de către Joe Biden.

Johnson şi Zelenski au convenit asupra importanţei ”dialogului în curs, inclusiv cu Rusia” şi au evocat importanţa atât pentru Ucraina, cât şi pentru ţările europene, a unei ”reduceri a dependenţei lor faţă de gazele naturale ruseşti” şi necesitatea ”cultivării unor surse de energie verde şi diverse”.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Kievul acuză de câteva săptămâni Moscova de faptul că se pregăteşte să invadeze Ucraina.

Kremlinul dezminte aceste acuzaţii.

Această convorbire a lui Johnson cu Zelenski are loc la câteva zile după o discuţie la telefon a premierului britanic cu preşedintele rus.

Boris Johnson l-a îndemnat luni pe Vladimir Putin la o ”dezescaladare a tensiunlor” şi a reiterat avertismentul Londrei potrivit căruia orice intervenţie militară rusă în Ucraina ar reprezenta ”o greşeală strategică” plină de ”consecinţe” grele.

 Acelaşi avertisment a fost lansat joi de către NATO şi UE, care au respins voinţa Rusiei de a se opune prin veto unei posibile aderări a Kievului la NATO.

Moscova cere ca NATO să renunţe ”în mod oficial” la hotărârea pe care a luat-o în 2008 de a deschide uşa aderării Ucrainei şi Georgiei la blocul militar occidental.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.