Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a respins, marţi, legea anticorupţie adoptată de Parlament în luna decembrie, precizând că aceasta nu ar permite investigarea eficientă a reţelelor de corupţie, scrie Reuters. În 1 ianuarie, Bulgaria, cea mai săracă membră a Uniunii Europene, criticată din cauza ineficienţei sale în faţa corupţiei endemice, a preluat preşedinţia Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cred că legea adoptată nu numai că nu creează un temei juridic adecvat pentru combaterea corupţiei, ci chiar va face dificilă combaterea acesteia", a declarat Rumen Radev, care a câştigat alegerile prezidenţiale în noiembrie 2016.

Legea anticorupţie a fost adoptată de Parlamentul Bulgariei în 20 decembrie şi prevede crearea unei instituţii unice de luptă împotriva corupţie, a cărei conducere va fi numită de către Parlamentul bulgar, lucru care ar putea să-i afecteze obiectivitatea, nota Reuters.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Legea prevede că pot fi investigaţi preşedintele ţării, premierul şi parlamentarii, precum şi consilierii municipali, directorii de spitale şi şefii vămilor din Bulgaria.

“Această lege corespunde cu dorinţele cetăţenilor bulgari şi Comisiei Europene”, declara Tsvetan Tsvetanov, preşedintele grupului parlamentar al partidului de guvernământ GERB.

Însă, au existat mai mulţi analişti care consideră că noua lege nu va permite investigarea eficientă a reţelelor de corupţie.

Preşedintle Radev susţinea că această instituţie, care va avea rolul de a investiga persoanele cu funcţii importante în stat, ar putea să nu fie independentă şi să fie chiar folosită de cei aflaţi la putere pentru a-şi persecuta opozanţii politici.

“Instrumentele implementate de noua lege sunt ineficiente. Ele nu reprezintă o lovitură asupra celor care hrănesc corupţia şi pot fi folosite ca o armă împotriva oamenilor care incomodează“, declara preşedintele bulgar.

Comisia Europeană a criticat în repetate rânduri Bulgaria pentru faptul că autorităţile nu reuşesc să-i ancheteze şi să-i condamne pe oficialii corupţi şi că nu şi-a revizuit legile justiţiei, considerate neconforme cu legislaţia europeană.

În 1 ianuarie, Bulgaria, cea mai săracă membră a Uniunii Europene, criticată din cauza ineficienţei sale în faţa corupţiei endemice, a preluat preşedinţia Consiliului UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.