Kremlinul acuză joi Statele Unite de faptul că au dat Kievului ordinul să atace cu dronă preşedinţia rusă şi să-l asasineze pe Vladimir Putin, la o zi după ce serviciul de presă al acesteia a acuzat Ucraina că a încercat să-l asasineze pe preşedintele rus, în noaptea de marţi spre miercuri, relatează AFP şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata şi serviciile ruse au doborât două drone, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, un atac care nu s-a soldat cu victime, iar şeful statului rus nu era prezent la Kremlin, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina ”nu l-a atacat pe Putin”.

O înregistrare video postată de publicaţii ruse pe reţele de socializare surprindea o dâră de fum deasupra Kremlinului, imagini a căror autenticitate nu a putut fi stabilită.

”Considerăm aceste acţiuni drept o tentativă de act terorist şi un atentat împotriva preşedintelui Vladimir Putin”, a acuzat miercuri Kremlinul, precizând că liderul rus nu a fost rănit.

Întrebat de CNN dacă Kremlinul crede că Statele Unite se află în spatele atacului cu dronă, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că ”fără îndoială, asemenea decizii, definirea scopurilor, definirea mijloacelor, toate astea, sunt dictate Kievului de către Washington”.

”Suntem foarte conştienţi de acest lucru”, a subliniat el.

”Suntem foarte conştienţi că decizii cu privire la asemenea acţiuni şi asemenea atacuri teroriste nu sunt luate la Kiev, ci la Washington. Iar Kievul execută deja ceea ce i se spune să facă”, a declarat Peskov.

”Asemenea încercări de a respinge acest lucru, atât la Kiev, cât şi la Washington sunt, bineînţeles, absolut ridicole”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a plusat - fără să prezinte vreo dovadă -, prezentând punctul de vedere al Rusiei despre felul cum sunt luate aceste decizii.

”Ştim că adesea nu Kievul stabileşte obiectivele însele. Ele sunt stabilite la Washington, iar apoi aceste obiective sunt aduse la Kiev pentru ca Kievul să îndeplinească (aceste sarcini)”, a declarat Peskov.

”Kievului nu i se acordă de fiecare dată dreptul să- aleagă mijloacele, acestea sunt şi ele ordonate peste ocean”, a continuat el.

”Washingtonul trebuie să înţeleagă clar că noi ştim asta”, a subliniat el.

Peskov nu a prezentat nicio probă pentru a susţine aceste acuzaţii, nu a prezentat alte detalii cu privire la presupusul atac ucrainean şi a anunţat că informaţii vor fi prezentate ulterior.

El le-a spus jurnaliştior că Putin este ”calm”, în pofida atacului care viza să-l asasineze.

”Ştiţi că, în asemenea situaţii dificile şi extreme, preşedintele rămâne întotdeauna calm, stăpân pe sine, clar în evaluările pe care le face, în ordinele pe care le dă”, a adăugat el,

”Aşadar, nimic nu s-a schimbat în acest sens”, a conchis peskov.

El a declarat CNN în această teleconferinţă că atacul a avariat două table de cupru de pe Palatul Senatului, care urmează să fie reparate.

Rusia a acuzat miercuri Ucraina de acest atac cu dronă vizând asasinarea lui Vladimir Putin la Kremlin, reşedinţa oficială a preşedinţilor ruşi, cel mai important simbol al puterii de la Moscova.

Ucraina a negat orice implicare în acest atac.

Oficiali americani au anunţat că evaluează incidentul şi că nu deţin informaţii despre autori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.