Irlanda anunţă marţi expulzarea a patru diplomaţi ruşi, din cauza unor activităţi ale acestora care ”nu corespund standardelor internaţionale ale comportamentului diplomatic”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Belgia a anunţat, ulterior, expuzarea a 21 de diplomaţi ruşi, suspectaţi de spionaj.

Ambasadorul rus la Dublin Iuri Filatov a fost convocat la sediul Ministerului irlandez de Externe, unde a fost informat că ”s-a cerut unui număr de patru oficiali de rang înalt să părăsească ţara”, precizează într-un comunicat diplomaţia irlandeză.

”Acest lucru se explică prin faptul că activităţile lor nu corespund normelor internaţionale ale comportamentului diplomatic”, precizează ministerul.

Dublinul subliniază că vrea ”să păstreze deschise canalele diplomatice” şi că este un lucru ”important, în contextul transmiterii punctelor noastre de vedere ferme cu privire la războiul purtat de către Federaţia rusă împortriva Ucranei, pe care-l considerăm o încălcare gravă a dreptului internţaional”.

Irlanda este un stat membru al Uniunii Europene (UE) care a sancţionat Rusia încă de la lansarea invaziei Ucrainei, în urmă cu peste o lună.

Însă Dublinul a refuzat să furnizeze în mod direct armament letal Ucranei, invocându-şi neutralitatea militară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.