Iranul respinge acuzaţii ale Statelor Unite cu privire la implicarea Teheranului în atacuri recente ale unor rebeli huthi din Yemen vizând nave comerciale la Marea Roşie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rezistenţa (grupărilor armate care luptă împotriva Israelului) dispune de propriile forţe şi acţionează în funcţie de propriile decizii şi capacităţi”, a declarat sâmbătă adjunctul ministrului iranian de Externe Ali Bagheri, citat de agenţia iraniană de presă Mehr.

Potrivit Mehr, diplomatul iranian reacţiona împotriva unor ”afirmaţii din Occident” potrivit cărora Teheranul îi ”informează” pe huthi cu privire la ”amplasamentul navelor americane”.

Ministrul iranian de Externe Hossein Amir Abdollahian a declarat anterior că Statele Unite au cerut Iranului să le recomande rebelilor din Yemen să nu mai acţioneze împotriva intereselor americane şi israeliene în regiune.

”Noi i-am făcut să înţeleagă clar pe americani că aceste grupări au acţionat în funcţie de interesele lor”, a subliniat ministrul iranian într-o conferinţă de presă, sâmbătă, organizată pentru a-i susţine pe palestinieni.

”Noi nu le-am ordonat şi nu le vom ordona să oprească atacurile”, a subliniat şeful diplomaţiei iraniene.

PESTE 100 DE ATACURI CU DRONE

Rebelii huthi din Yemen - care subliniază că acţionează în susţinerea palestinienilor din mişcarea islamistă Hamas în războiul împotriva Israelului - sunt susţinuţi de către Teheran.

Ei au revendicat în ultimele săptămâni mai multe atacuri împotriva unor nave comerciale, susţin ei, care au legături cu Israelul.

Vineri, Casa Albă a acuzat Iranul de faptul că este ”foarte implicat în planificarea” unor atacuri recente ale rebelilor huthi, cărora le livrează ”echipamente militare sofisticate” şi un ”ajutor în domeniul informaţiilor clasificate”.

Sâmbătă, o dronă a lovit o navă comercială, la Oceanul Indian, şi a cauzat pagube, dar nu şi răniţi, au anunţat două agenţii maritime britanice, dintre care una afirmă că nava are legături cu Israelul.

Responsabilitatea acestui atac nu a fost stabilită imediat.

Pentagonul îi acuză pe huthi - care deţin controlul unor porţiuni întregi din teritoriul Yemenului, inclusiv al capitalei Sanaa - de lansarea a peste 100 de atacuri cu dronă şi rachetă care au ţintit nave comerciale implicând 35 de ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.