Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian îndeamnă duminică la o continuare a dialogului cu preşedintele rus Vladimir Putin, până când acesta îşi va da seama de ”preţul de plătit” al invaziei sale a Ucrainei şi va voi să negocieze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron a avertizat sâmbătă împotriva unei ”escaladări în vorbe şi fapte în Ucraina”, după ce omologul său american Joe Biden l-a catalogat, la Varşovia, drept un ”măcelar”.

”Trebuie să continuăm să vorbim cu ruşii, trebuie să continăm să vorbim cu preşedintele (rus Vladimir) Putin”, a subliniat Jean-Yves Le Drian la Forumul de la Doha, care reuneşte în capitala Qatarului personalităţ iinternaţionale din lumea politică şi economică.

”Trebuie să fim exigenţi în dialog, în clartatea acestuia, fără nicio naivtate, să dăm dovadă de multă fermitate, dar să continuăm să vorbim cu el, pentru ca, la un moment dat, să considere că preţul de plătit al intervenţiei sale în Ucraina este atât de mare încât este mai bine să negocieze”, a insistat el.

Ministrul dă asigurări că Macron ”continuă să vorbească cu preşedintele Putin pentru a obţine mai întâi condiţiile unui armistiţiu, iar apoi ale unor negocieri”.

”Nu discutăm niciodată serios cu un pistol la tâmplă”, a tunat şeful diplomaţiei franceze, subliniind că numai un armistiţiu ”va permite deschiderea uor negocieri (...), fără suferinţele unui popor”.

Emmanuel Macron a anunţat duminică faptul că urmează să discute cu liderul de la Kremlin ”mâine (luni) sau poimâine (marţi)”, în vederea organizării unei operaţiuni de evacuare a locuitorilor oraşului Mariupol, în sud-estul Ucrainei, asediat şi bombardat de săptâmânii de zile.

Peste 2.000 de cvili au fost ucişi la Mariupol, potrivit unui blanţ recent al primăriei.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aproximativ 100.000 de persoane sunt blocate, în continuare, în acest port strategic de la Marea Azov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.