Liderii celor mai mari două grupuri din Parlamentul European au cerut marţi UE să pună capăt negocierilor de aderare cu Turcia, din cauza măsurilor luate după tentativa eşuată de puci, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Mesajul nostru către Turcia este foarte clar: negocierile de aderare ar trebui îngheţate imediat”, a spus şeful grupului PPE, cel mai mare din Parlamentul European, Manfred Weber.

O declaraţie similară a avut şi liderul grupului socialist, Gianni Pitella. „Vrem să îngheţăm discuţiile de aderare”, a spus el.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

„Turcia sub Erdogan se îndreaptă din ce în ce mai mult spre un regim autoritar”, a avertizat Pitella, referindu-se la preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. „Mesajul nostru politic către Turcia este că drepturile omului, drepturile civile, democraţia nu sunt negociabile, dacă vrei să faci parte din UE”, a adăugat el.

Erdogan, exasperat de criticile tot mai intense ale UE, a avertizat că blocul comunitar va trebui să „suporte consecinţele”, dacă va opri negocierile şi că Ankara ar putea adera la o alianţă de securitate condusă de Rusia şi China.

Măsurile luate după tentativa eşuată de lovitură de stat au luat UE prin surprindere, după o perioadă în care tonul dintre Turcia şi blocul comunitar se îmblânzise, mai ales după acordul pentru oprirea fluxului de migranţi.

Cooperarea în acest sector, critică pentru UE, continuă, dar unii europeni se tem că va căderea, în cele din urmă, victimă actelor de răzbunare.

Printre ţările care vor ca negocierile să fie îngheţate se numără Austria şi Luxembourg. De cealaltă parte, Germania, Franţa şi majoritatea celorlalte state vor o continuare a angajamentului. Totul se va încheia, însă, dacă Turcia va reinstaura pedeapsa cu moartea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.