Brazilia a acceptat să faciliteze deportarea cetăţenilor săi fără acte de către Statele Unite, cerând companiiilor aeriene americane să accepte la bord astfel de persoane chiar dacă nu au paşapoarte valabile, la presiunea administraţiei Trump, au declarat surse din guvernul brazilian, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna iunie, poliţia federală a trimis companiilor aeriene un memo prin care le-a permis să accepte la bord deportaţi legitimaţi numai cu un certificat referitor la naţionalitate emis de un consulat, dacă nu au paşaport valid necesar anterior pentru a călători în Brazilia, au spus sursele.

Măsura luată de guvernul preşedintelui Jair Bolsonaro are rolul să faciliteze repatrierea persoanelor deportate de Autoritatea pentru Imigraţie şi Vamă a SUA şi eforturile administraţiei Trump de a accelera deportarea imigranţilor fără acte.

Statele Unite au exercitat presiuni în acest sens, care ar fi putut merge până la aplicarea unor sancţiuni, au spus sursele, fără să menţioneze natura acestora.

Numărul brazilienilor deportaţi din Statele Unite a crescut de la 1.413 în anul fiscal 2017 la 1.691 în anul fiscal 2018, brazilienii formând al şaselea cel mai mare grup naţional de persoane extrădate din SUA.

În actualul an fiscal au fost extrădaţi din SUA 1.117 de brazilieni, până pe 10 iunie. Anul fiscal din SUA se derulează între 1 octombrie şi 30 septembrie.

Multe ţări au acorduri cu guvernul amercian şi alte state care permit ca un document, altul decât paşaportul, emis de o ambasadă sau consulat, să servească drept autorizaţie de călăătorie.

Delta Airlines şi American Airlines nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

De la venirea la conducerea Braziliei, în ianuarie, Bolsonaro a stabilit legături strânse cu Donald Trump şi cei doi vor să negocieze un acord comercial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.