Bombardamente de artilerie şi aerine au fost reluate vineri contra ultimilor combatanţi din cadrul grupării Statul Islamic (SI), încolţiţi pe malul fluviului Eufrat, în Siria, potrivit alianţei arabo-kurde, angajată în ultima bătălie împotriva organizaţiei jihadiste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După două zile de pauză, Forţele Democratice Siriene (FDS), susţinute de avioane din cadrul coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite, i-au bombardat din nou pe jihadişti, pe frontul de la Baghouz, în provincia Deir Ezzor, în estul Siriei, în apropiere de frontiera cu Irakul.

În aceste ultime 48 de ore, FDS au procedat la verificări minuţioase şi au consolidat poziţiile pe care le-au cucerit de la jihadişti, care au fost împinşi într-un mic petic de pământ, la marginea satului Baghouz, pe malul fluviului Eufrat.

Potrivit unui comunicat FDS, avioane ale coaliţiei au reluat bombardamente vizând poziţii jihadiste, la prima oră, vineri, iar forţele arabo-kurde sunt angajate în lupte la sol împotriva SI.

”Operaţiunea de eliberare completă a Baghouz este în curs”, a declarat pentru AFP serviciul de presă al coaliţiei internaţionale.

”Aceasta rămâne o bătălie dură, iar Daesh arată că are intenţia de a continua să se bată cât mai mult timp posibil”, a adăugat el, folosind acronimul arab al SI.

Ultimul asalt contra jihadiştilor la Baghouz a fost lansat la 9 februarie. Acest sat se află în apropiere de satul Al-Susah, cucerit anterior de FDS.

Pierderea întregului Baghouz ar marca sfârşitul teritoriului SI în Siria, după înfrângerea pe care a suferit-o în Irak în 2017.

SI a proclamat în 2014 un ”califat” în vaste regiuni cucerite de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak, după care teritoriul acestuia practic a dispărut în ultimii doi ani, în urma unei multiplicări a unor asalturi vizând organizaţia jihadistă.

Frontul anti-SI este, în prezent, principalul front al Războiului din Siria.

”CÂTEVA ZILE”

Începând din ianuarie, peste 67.000 de persoane au părăsit ultimul ”buzunar” SI de la Baghouz, inclusiv 5.000 de jihadişti, arestaţi după ce s-au predat, potrivit FDS. Civilii aflaţi printre ei - cea mai mare parte familii ale jihadiştilor - au fost transferaţi în tabere, în principal la Al-Hol (nord-est).

La Al-Hol, peste 72.000 de persoane - dintre care peste 40.000 sunt copii - sunt regrupare în condiţii dificile, potrivit ONG-ului Comitetul Internaţional de Salvare (IRC). Începând din decembrie, 132 de persoane - marea majoritate copii în vârstă de până la cinci ani - au murit pe drum către tabără sau imediat după sosire.

De la începutul ofensivei, la 10 septembrie 2018, 750 de combatanţi FDS au fost ucişi, iar jihadişti aproape dublu, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

”Înfrângerea definitivă” a SI a fost anunţată în ”câteva zile” de către FDS şi coaliţia internaţională, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, a cărui ţară contribuie cu 1.200 de oameni în operaţiunile coaliţiei.

Tot miercuri, preşedintele american Donald Trump s-a pripit din nou să anunţe - înainte de vreme - o victorie împotriva SI.

”MIC PUNCT”

Trump a anunţat că aproximativ 400 de militari vor rămâne, până la urmă, în Siria, ”pentru o vreme”, după ce a anunţat iniţial, în decembrie, retragerea viitoare a tuturor celor 2.000 de militari americani desfăşuraţi în această ţară.

Anunţul din decembrie i-a luat din scurt pe partenerii Washingtonului din coaliţie.

Gruparea ultraradicală SI, vinovată de atrocităţi şi atentate sângeroase în ţări arabe şi occidentale, pare că s-a transformat într-o organizaţie clandestină şi comite în continuare atacuri sângeroase.

Războiul din Siria, declanşat în 2011, s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.