Bilanţul victimelor atacului cu rachete ruseşti care a lovit un bloc de locuinţe de nouă etaje din Uman, oraş din centrul Ucrainei, a crescut la 17 morţi, inclusiv trei copii, a anunţat guvernatorul regional Igor Tabureţ. Anunţul face ca numărul total al persoanelor ucise în valul de lovituri din cursul nopţii să ajungă la cel puţin 19, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rachetele ruseşti au lovit, de asemenea, o casă din oraşul Dnipro, din centru, iar primarul oraşului, Boris Filatov, a declarat că o tânără şi un copil de trei ani au fost ucişi.

Ucraina a declarat că a doborât 21 din totalul celor 23 de rachete ruseşti de croazieră care au fost trase, precum şi două drone.

Nu au fost raportate victime în Kiev, care s-a numărat printre celelalte oraşe vizate în atac. Guvernul oraşului a declarat că forţele aeriene ucrainene au interceptat 11 rachete de croazieră şi două vehicule aeriene fără pilot deasupra Kievului.

Majoritatea victimelor sunt în blocul cu nouă etaje care a fost lovit de o rachetă la Uman, un oraş situat la aproximativ 215 kilometri sud de Kiev. Şaptesprezece persoane au murit în acel atac, potrivit guvernatorului regiunii capitalei, Ihor Tabureţ. Printre acestea se numărau doi copii de 10 ani şi un bebeluş.

Poliţia naţională ucraineană a declarat că 17 persoane au fost rănite şi trei copii au fost salvaţi dintre dărâmături. Nouă au fost spitalizaţi.

CE SPUNE MOSCOVA

Aceste atacuri, primele care vizează teritoriul ucrainean situat mult după linia frontului, sunt primele după aproape două luni. Oficialii şi analiştii ucraineni cred că astfel de lovituri fac parte dintr-o strategie de intimidare deliberată a Kremlinului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele de croazieră cu rază lungă de acţiune lansate din aer în timpul nopţii, de deasupra Mării Caspice, au vizat locuri în care se aflau unităţi militare ucrainene de rezervă, în condiţiile în care este aşteptată o contraofensivă ucraineană.

"Lovitura şi-a atins scopul. Toate facilităţile desemnate au fost lovite", a declarat generalul-locotenent Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării. El nu a menţionat nicio zonă specifică şi nici nu a declarat nimic despre clădirile rezidenţiale care au fost lovite.

MĂRTURII TERIFIANTE

Supravieţuitori ai atacului de la Uman au povestit momentele terifiante în care rachetele au lovit când afară era încă întuneric.

Halyna, care locuieşte în blocul lovit de rachetă, a declarat că ea şi soţul ei au fost acoperiţi de sticlă în urma exploziei. Au văzut flăcări în afara ferestrei lor şi au fugit afară, dar mai întâi Halyna a verificat dacă prietena ei dintr-un apartament vecin era în regulă.

"Am sunat-o, am sunat-o (la telefon), dar nu a răspuns. Am sunat chiar şi la uşă, dar tot nu a răspuns", a declarat ea pentru The Associated Press. A folosit cheile de rezervă de la apartamentul prietenei sale şi a intrat înăuntru pentru a verifica ce face aceasta. A găsit-o zăcând moartă pe podeaua apartamentului ei.

O altă rezidentă a clădirii, Olha Turina, a declarat pentru AP că sticla de la explozie a zburat peste tot. Turina, al cărei soţ luptă pe front, a declarat că unul dintre colegii de clasă ai copilului ei nu este de găsit. "Nu ştiu unde sunt, nu ştiu dacă sunt în viaţă", a spus ea. "Nu ştiu de ce trebuie să trecem prin toate astea. Nu am deranjat niciodată pe nimeni".

Trei saci pentru cadavre zăceau lângă clădire, în timp ce fumul continua să se împrăştie la câteva ore după atac. Soldaţii, civilii şi echipele de urgenţă au căutat printre dărâmături pentru a găsi mai multe victime, în timp ce rezidenţii scoteau lucruri din clădirea avariată.

O femeie, plângând în stare de şoc, a fost luată de echipele de salvare pentru a primi ajutor.

Iulia Norovkova, purtătoarea de cuvânt a echipajelor de salvare de la faţa locului, a declarat că voluntarii locali ajutau aproape 150 de persoane din cadrul echipelor de urgenţă. Au fost instituite două posturi de ajutor, inclusiv cu psihologi, a spus ea.

O femeie în vârstă de 31 de ani şi fiica ei de 2 ani au fost ucise, de asemenea, în oraşul Dnipro, din estul ţării, a declarat guvernatorul regional Serhii Lîsak. De asemenea, patru persoane au fost rănite, iar o casă privată şi un magazin au fost avariate.

Atacurile au avut loc la câteva zile după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că el şi liderul chinez Xi Jinping au avut o convorbire telefonică "lungă şi semnificativă" în care Xi a spus că guvernul său va trimite un emisar de pace în Ucraina şi în alte state.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că bombardamentele de vineri au arătat că Kremlinul nu este interesat de un acord de pace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.