Preşedintele american Joe Biden ”nu are nicio intenţie” să se întâlnească cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman la summitul G20, prevăzut luna viitoare în Indonezia, anunţă consilierul Casei Albe în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, în contextul unei degradări a relaţiilor Statelor Unite cu Arabia Saudită, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele a spus efectiv că va reevalua relaţiile pe care le avem cu Arabia Saudită, pentru că aceasta a luat partea Rusiei împotriva intereselor poporului american”, a declarat Sullivan la CNN, întrebat despre degradarea relaţiilor dintre Washington şi Riad, după scăderea cotelor de producţie ale OPEP+, de pe urma căreia beneficiază Rusia.

”Aceste relaţii au fost stabilite timp de decenii, susţinute de către cele două partide” americane - democrat şi republican -, a adăugat el.

”Preşedintele (american Joe Biden) nu va acţiona în pripă”, a subliniat Sullivan.

Însă ”el nu are nicio intenţie să se întâlnească cu prinţul moştenitor (saudit) la summitul G20”, a anunţat consilierul.

Jake Sullivan a declarat că între opţiunile avute în vedere într-o reevaluare a relaţiilor americano-saudite se află ”schimbări în abordarea noastră a ajutorului militar acordat Arabiei Saudite”.

OPEO+, din care fac parte cele 13 ţări membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), conduse de Arabia Saudită, şi cele zece ţări partenere ale acestora, conduse de Rusia - a decis să-şi taie cotele de producţie, cu scopul de a susţine preţul ţiţeiului, care era pe cale să scadă.

O ceştere a cursului petrolului umple conturile Rusiei, care contează pe vânzările sale de hidrocarburi pentru a-şi finanţa Războiul în Ucraina.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.