Un oficial american a anunţat marţi că experţii de securitate au determinat că cel puţin o bombă detonată în terminalul de plecări al aeroportul Zaventem a fost ascunsă de terorişti într-o valiză, care a scăpat controlului autorităţilor, transmite AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demnitarul a confirmat, sub protecţia anonimatului, că există dovezi concrete care indică un atentat sinucigaş la aeroport, unde au decedat 11 persoane, iar alte 81 au fost rănite.

Serviciile de securitate americane se află la cel mai ridicat nivel de alertă teroristă, după capturarea de vineri a lui Salah Abdeslam. Însă, oficialul american a precizat că nu este clar încă dacă exploziile de marţi au fost planificate cu mult timp înainte, dat fiind efectul dezastruos produs de deflagraţiile care au lovit cele mai aglomerate zone din Bruxelles.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Oficialul a afirmat că explozibilii par la prima vedere extrem de sofisticaţi, iar bombele vor fi analizate de anchetatorii belgieni pentru a stabili dacă sunt similare celor folosite în atentatele din Paris.

În acelaşi timp, serviciile de securitate europene considerau că un nou atac este iminent, însă atentatele din Bruxelles au venit ca un şoc pentru experţii de securitate.

Atentatele care au lovit Bruxelles-ul sunt văzute ca acte de răzbunare pentru capturarea lui Salah Abdeslam. Dacă această ipoteză se confirmă, atunci Europa trebuie să se teamă de viteza de reacţie a unei celule teroriste.

În orice caz, atacurile de marţi arată eforturile investite de terorişti în planificare, în termeni de logistică, explozibili, arme şi resurse umane dornice să execute crime împotriva unor ţinte civile.

Este posibil ca o celulă teroristă, care are legături cu Salah Abdeslam, să fi lovit acum Bruxelles-ul, pentru că arestarea lui Salah Abdeslam ar fi putut să îi dea de gol.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.