Din cauză că este incapabil să ia măsuri economice eficiente, Guvernul de coaliţie PSD-PNL a ales cea mai inadecvată măsură: creşterea taxelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taxele au crescut foarte mult în ultimul an, cu toate acestea, noi nu ne-am bucurat de servicii mai performante din partea statului.

Spitale care oferă condiţii potrivite atât pentru pacienţi şi pentru personal, şcoli moderne, sigure şi dotate corespunzător, căi ferate şi autostrăzi demne de standardele secolului actual nu sunt imposibile. Se pot realiza. Mai mult, sunt deja bugetate, nu-i nevoie să măreşti taxele pentru a le face. România poate accesa bani gratis prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Singurul proiect de ţară de care a avut parte România din 1989 până acum, PNRR chiar poate moderniza România atât prin reforma statului, cât şi prin proiectele de infrastructură care pot fi demarate rapid, deoarece sunt bani pentru acestea.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Dar, coaliţia PSD-PNL pune mai presus de bunăstarea tuturor Românilor privilegiile pentru speciali, sinecurile plătite cu mii de euro lunar şi sumedenia de posturi din instituţii de stat obeze sau chiar înfiinţate expres pentru specialii partidului.

România se modernizează cu bani europeni

Poţi schimba asta. Noi putem schimba asta. Răspunsul cetăţenilor cărora li s-a băgat mâna în buzunar este „Oprim jaful”. Şi exact asta vom face pe 9 Iunie: nu-i vom lăsa să ne fure viitorul!

În timp ce Ciolacu trece de la fapte la vorbe când vine vorba de „strânsul curelei” statului, tu plăteşti taxe din ce în ce mai mari. PSD şi PNL au crescut numărul de angajaţi, nici vorbă să reducă din posturi. Avem cifre record de salariaţi în instituţiile publice: 1,3 milioane.

Însă nu este vorba de angajări care să satisfacă nevoile reale, adică la sănătate sau educaţie. Acolo este încă un deficit enorm de personal. Să ne amintim că la începutul anului, câţiva directori de spital au declarat public pericolul de colaps al sistemului de sănătate şi iminenţa închiderii camerelor de gardă.

Angajaţii nou veniţi au completat organigramele din ministere, diverse autorităţi, agenţii şi felurite alte instituţii, deseori cu salarii de mii de euro pe lună. Să ne gândim la familia de la sectorul 5, mai exact ginerele şi trei nepoţi ai primarului Piedone, cărora acesta din urmă le-a asigurat carierele. Şi la soţia purtătorului de cuvânt al PSD care a fost numită de premierul Ciolacu director de cabinet

Am putea continua cu multiplele cazuri de fiice, fii, soţii şi nepoţi de edili angajaţi „aproape de casă” unii chiar ca recompensă din partea noului partid, pentru că primarul a schimbat tabăra politică fix înainte de alegeri.

Eficienţa „strânsului curelei” în accepţiunea PSD-PNL s-ar vedea în cifre, doar că după abia două luni din 2024, au crescut cu 19,9% cheltuielile de personal, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În plus, mai adăugăm la aceste cheltuieli majorate încă una de 18% la bugetul pensiilor speciale. Aceleaşi pensii pe care se băteau cu pumnul în piept că le-au defiinţat.

Pentru asta a introdus Guvernul PSD-PNL taxe noi şi le-a mărit pe cele vechi: ca să poată susţine creşterile de privilegii şi sinecuri, precum sunt salariile de 9.000 de euro pe lună ale lui Valeriu Zgonea, şeful ANCOM sau cele 16 salarii pe an ale ASF.

Măsurile corecte propuse de USR

USR a făcut o propunere concretă pentru un buget alternativ când, PSD şi PNL au făcut încă un buget mincinos, al doilea din guvernarea lor. Din prevederile acestui buget, făcut de USR, ar fi rezultat o reducere a deficitului bugetar fără creşterea taxelor, ci chiar cu scăderea taxării pe muncă.

USR a pus la dispoziţia PSD şi PNL exemple practice de unde se poate tăia ca să apere veniturile şi puterea de cumpărare a cetăţenilor. (Oprim jaful - https://oprimjaful.ro/)

Un exemplu concret: desfiinţând Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Familiei, două instituţii create doar pentru a avea suficiente posturi de împărţit PSD şi PNL ar fi economisit mai mult de 4,6 miliarde de lei pe an. Imaginaţi-vă ce s-ar fi putut face cu această sumă.

Ce a făcut Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, ca să sporească turismul din România? Nimic concret. Nicio măsură luată de acest minister nu a transformat România într-o destinaţie tot mai dorită de turişti. Mai mult, România nici nu a reuşit să încaseze suficienţi bani de la turişti cât să aibă un impact puternic în economie. Acest minister doar a consumat bani şi resurse, timp de doi ani. Înainte să fie comasat cu Ministerul economiei, la rocada premierilor din 2023 a tocat bani cu miniştri, secretari, secretari de stat, secretari generali, cabinete, maşini, asistenţi, protocol şi sute de angajaţi.

Aţi primit tichete de ziua bărbatului? Ministerul Familiei a fost creat special pentru Gabriela Firea şi nu s-a remarcat prin ceva în toţi anii de la creare. Tichetele pentru Ziua Bărbatului, rămase la stadiu de idee, nu s-au dat niciodată. Ce mai ştim de creditele subvenţionate pentru nunţi, achiziţionarea de autoturisme second hand sau creditarea pentru plata chiriei? Nu se găseşte nicio justificare pentru risipirea a sute de milioane de euro în activitatea acestui minister.

Acest lucru este cu atât mai grav, când vedem că a fost suspendat anul acesta sprijinul acordat familiilor destinat procedurilor de fertilizare, din lipsă de bani. Până să fie preluat de acest minister care toacă bugete, programul de fertilizare funcţiona fără probleme la Ministerul Sănătăţii.

Academii goale şi instituţii de umplutură

Ce au în comun Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Academia de Ştiinţe Tehnice şi Academia de Ştiinţe Medicale?

Sunt instituţii inutile care pot fi desfiinţate. Lista de mai sus, propusă de USR conţine locuri de unde se pot recupera bani şi se poate tăia risipa. În loc să facă asta, PSD şi PNL cresc taxele şi se lamentează că nu au bani pentru nevoi reale. De ce? Pentru că acele institute şi academii fantomă sunt o sursă de venit pentru sute de apropiaţi ai puterii. Venitul nu e de neglijat: preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România trece de 21.000 de lei brut pe lună.

Dacă PSD-PNL nu respingeau soluţiile USR de desfiinţare a falselor academii, a institutului condus de Emil Constantinescu şi soluţia de comasare prin absorbţie a IRDO cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, banii rezultaţi ar fi hrănit copiii de la şcoală cu 2 milioane de mese calde.

Fondul de rezervă bugetară „punguţa” mereu plină de unde împarte bani Marcel Ciolacu.

Fondul de rezervă bugetară, „puşculiţa” alimentată artificial ca să aibă de unde împărţi bani Marcel Ciolacu

Acest Fond de rezervă bugetară, folosit în fel şi chip de premier ca să împartă bani, uneori pentru a pune presiune pe unii primari, a fost propus spere desfiinţare de USR.

4,3 miliarde de lei sunt bani care departe de a fi folosiţi pentru urgenţe reprezintă în medie ,conform datelor Curţii de Conturi, Fondul de rezervă bugetară în perioada 2018-2021. Banii au fost folosiţi fără a exista un control real asupra utilizării lor. Din rapoartele curţii de conturi mai aflăm că s-au făcut derogări de la Legea finanţelor publice în proporţie de până la 87% atunci când au fost alocate sume. Asta înseamnă că excepţia ceea ce este o derogare, a devenit noua regulă şi a trecut peste lege.

Dezmăţul financiar care a urmat imediat ce Marcel Ciolacu a preluat şefia Guvernului PSD-PNL este dus la extrem prin sume exorbitante alocate fondului cât şi derogări absurde de la lege. Prin urmare, bani care ar fi trebuit să fie folosiţi pentru situaţii neprevăzute, au acoperit cheltuieli curente şi de capital.

Dintr-o sumă de iniţial 680 milioane de lei, USR a contorizat că în cursul anului 2023 prin 113 hotărâri de Guvern, executivul PSD-PNL a cheltuit peste 30,5 miliarde de lei. Aceste cheltuieli nu erau posibile fără o realimentare constantă a fondului cu bani luaţi de la ministere. Spre exemplu, cea mai mare tăiere de fonduri a fost cea de la înzestrarea armatei. Cu un război la graniţă, Ciolacu a luat de acolo 7,2 miliarde de lei şi le-a băgat în fondul de rezervă.

Dacă urmărim standardele de cost prevăzute în PNRR rezultă că nici mai mult nici mai puţin de 3.050 de creşe mici sau grădiniţe ar fi putut fi făcute cu 30,5 miliarde de lei.

Cursuri, la munte şi la mare pe banii tăi

Cursurile pentru angajaţii din instituţiile statului nu formează specialişti în administraţia publică ci te ajută să te bronzezi. Acestea sunt vacanţe plătite din bugetul de stat pentru angajaţi şi familiile acestora.

Aproximativ 300 de milioane de lei pe an sunt cheltuiţi pentru „cursuri”. Aceşti bani se scurg către o industrie care fabrică diplome de participare şi  îngrăşă conturile firmelor de acreditare, care organizează cursuri doar în locaţii propice şi în sezonul estival.

Soluţia USR pentru reducerea risipei nu este estivală. Ea presupune ca acele cursuri de calificare să se desfăşoare exclusiv la sediile instituţiilor publice sau la sediile regionale, după caz. În plus, în cazul în care rezultatele pregătirii nu sunt vizibile, angajaţii să returneze costul la buget.

Campionii Uniunii Europene la evaziune fiscală

Peste 16 miliarde de euro sunt pierduţi de România anual, din cauza evaziunii fiscale şi asta conform celor mai optimiste estimări Asta însemnă aproape 80 de miliarde de lei sau dublul sumei conform unor estimări pesimiste. Dar cât din deficitul declarat de Guvern poate fi justificat de evaziune? Dacă mergem cu cifrele Guvernului, anume 90 de miliarde de lei sau 5,68% din PIB, vedem cât de răspunzătoare de acest deficit este evaziunea fiscală.

Ce fac PSD şi PNL în această situaţie? Pun „tunurile„ ANAF pe coafeze, manichiuriste, oameni care vând pe OLX şi lucrători în industria videochatului. Asta în timp ce au trecut  în parlament legea acum promulgată de Preşedinte ca marii evazionişti să scape basma curată cât timp returnează prejudiciul. Dacă prejudiciezi de la 100.000 până la 1 milion de euro şi te prinde, plăteşti şi asta-i tot. Nici măcar un leu de amendă penală.

Să mai adăugăm aici şi concluziile Curţii de Conturi despre ineficienţa ANAF şi despre verificările mult prea selective când vine vorba de anumite firme, care sunt omise? Devine clar că cetăţenii cinstiţi plătesc banii furaţi de clientela bine conectată la sistemul politic.

USR a prezentat soluţia simplă pentru combaterea evaziunii fiscale: reformarea sistemului care toacă resurse şi bani fără rezultate şi digitalizarea ANAF. Am introdus această reformă în PNRR împreună cu finanţarea necesară. PSD şi PNL o tergiversează pentru că de fapt nu au niciun interes să reformeze un sistem vechi, de scol trecut, dar care le aduce foloase.

Începând cu 9 iunie şi continuând cu celelalte rânduri de alegeri, trebuie să oprim jaful. Să împiedicăm PSD şi PNL să ne fure viitorul!

(Acest material a fost plătit de USR

Cod unic de identificare:  41240005)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.