Autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi vor să reinstituie un armistiţiu, decis în iulie 2020, în estul Ucrainei, o zonă de conflict aflată în centrul unor tensiuni între Moscova şi Occident, anunţă Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această zonă, Donbas, se află în centrul unor noi tensiuni grave între Moscova şi Occident, care acuză Rusia de comasarea a zeci de militari la frontiera ucraineană în vederea unei eventuale intervenţii militare.

”Am fost încântat că participanţii şi-au exprimat hotărârea solidă să repsecte deplin măsurile de consoldare a acrordului armistiţiului de la 22 iulie 2020”, a anunţat într-un comunicat un reprezentant al OSCE, Mikko Kinnunen, un mediator în conflict.

”Acest lucru este de o mare importanţă pentru oamenii care trăiesc de o parte şi de alta a frontului”, a subliniat el, în urma unei videoconferinţe a Grupului de contact trilateral, din care fac parte părţile la conflict.

În iulie 2020, cele două tabere, aflate în războidn 2014, au convenit un armistiţiu pe linia frontului.

Acest armistiţiu a durat mai multe luni, după care a fost făcut ţăndări în februarie 2021.

Mikko Kinnunen estimează că înălcările armistiţiului sunt în medie de cinci ori mai numeroase în decembrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2020.

Războiul din estul Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morţi, a izbucnit în primăvara lui 2014, în urma unei revoluţii prooccidentale la Kiev, urmată de anexarea Peninsului ucrainene Crimeea de către Rusia.

Soluţionarea politică a conflictului, prevăzută prin acordului de la Minsk din 2015, se află într-un punct mort.

Rusia, în pofida dezminţirilor sale, este consderată larg susţinătoarea militară şi financiară a separatiştilor proruşi din Donbas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.