Presupusul autor al unui atac cu cuţitul într-un tren, în Germania, în noiembrie 2021, soldat cu mai mulţ irăniţi grav, a acţionat din ”convingeri islamiste”, anunţă luni Parchetul din Munchen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei anchete a Oficiului bavarez de luptă împotriva extremismului şi terorismului, ”s-a adeverit că putem presupune o culpabilitate a inculpatului şi că acesta a acţionat în baza unor convingeri extremiste islamiste”, anunţă într-un comunicat parchetul.

Ancheta este, astfel, preluată de către Parchetul federal din Karlsruhe, competent în domeniul terorist.

Acest atac, la 6 noiembrie, într-un tren de mare viteză (TGV) care asigura o legătură de la Passau la HAmburg, s-a soldat cu patru răniţi, majoritatea grav.

Presupusul autor al atacului a fost arestat ulterior, iar iniţial a fost internat la psihiatrie.

Însă o expertiză psihiatrică a stabilit, între timp, că suspectul era conştient de faptele sale la acel moment.

Bărbatul, în vârstă de 27 de ani la acea vreme, a fost transferat într-un centru penitenciar

”O evaluare completă şi aprofundată a suporturilor de date condiscate (acasă la suspect) şi audieri ale martorilor au furnizat indicii importante care arată că fapta avea efectiv la bază o convingere islamistă extremistă referitoare la gruparea Statul Islamic (SI)”, precizează parchetul.

Suspectul pare însă că nu a fost ”integrat în această structură pe plan organizaţional şi că nici nu a fost «dirijat» de către aceasta”, precizează parchetul.

Germania, care a ridicat terorismul extremist de dreapta la primul rang în ameniţarea la adresa securităţii sale, a fost teatrul mai multor atacuri islamiste în ultimii ani.

Cel mai sângeros a fost comis în decembrie 2016, cu un camion, într-o piaţă de Crăciun, în centrul Berlinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.