Cel mai important expert în boli infecţioase al Statelor Unite, dr. Anthony Fauci, intenţionează să renunţe din funcţiile sale de conducere a Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase şi de consiliere a Casei Albe, în calitate de consilier medical principal, la sfârşitul anului, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fauci a devenit o persoană cheie în timpul pandemiei de Covid-19, în lupta împotriva dezinformării, care a provenit uneori de la cele mai înalte niveluri ale guvernării.

Angajamentul său ferm faţă de ştiinţă, care l-a făcut să îl contrazică pe fostul preşedinte Donald Trump în orice, de la utilizarea hidroxiclorochinei la obligativitatea purtării măştilor faciale, l-a făcut o cvasi-celebritate în acest proces.

Fauci, în vârstă de 81 de ani, a sfătuit şapte preşedinţi americani, începând cu Ronald Reagan, prin epidemia HIV/SIDA, virusul West Nile, atacurile cu antrax din 2001, gripa pandemică, diverse ameninţări legate de gripa aviară, Ebola, Zika şi, cel mai recent, Covid şi variola maimuţei.

Fauci, care conduce, de asemenea, Laboratorul de Imunoregulare NIAID, a spus că nu are intenţia să se pensioneze.

”După mai bine de 50 de ani de serviciu guvernamental, plănuiesc să urmăresc următoarea fază a carierei mele în timp ce încă mai am atât de multă energie şi pasiune pentru domeniul meu. Vreau să folosesc ceea ce am învăţat în calitate de director NIAID pentru a continua să promovez ştiinţa şi sănătatea publică şi pentru a inspira şi îndruma următoarea generaţie de lideri ştiinţifici, deoarece ei ajută la pregătirea lumii pentru a face faţă ameninţărilor viitoare cu boli infecţioase.”, a spus Fauci într-un comunicat.

Fauci s-a alăturat pentru prima dată National Institutes of Health în 1968, la vârsta de 27 de ani, unde a urcat rapid în rang şi, în cele din urmă, a preluat funcţia de director al Institutului Naţional de Alergie şi Boli Infecţioase, în 1984.

Fostul preşedinte George W. Bush i-a acordat lui Fauci Medalia Prezidenţială a Libertăţii, în 2008.

Fauci a spus că conducerea NIAID prin atâtea ameninţări extraordinare pentru sănătate este ”onoarea unei vieţi”.

”Sunt foarte mândru de numeroasele noastre realizări. Am lucrat cu – şi am învăţat de la – nenumăraţi oameni talentaţi şi dedicaţi în propriul meu laborator, la NIAID, la NIH şi nu numai. Le exprim respectul şi recunoştinţa mea constantă”, a spus el.

Fauci este unul dintre primii oameni pe care preşedintele Joe Biden i-a sunat după ce a fost ales preşedinte.

”În perioada mea de vicepreşedinte, am lucrat îndeaproape cu Dr. Anthony Fauci la răspunsul Statelor Unite la Zika şi Ebola. Am ajuns să-l cunosc ca un funcţionar public dedicat şi o mână fermă cu înţelepciune şi perspicacitate perfecţionate de-a lungul deceniilor în fruntea unora dintre cele mai periculoase şi provocatoare crize de sănătate publică.”, a spus Biden într-un comunicat.

În timpul mandatului său, Fauci nu s-a ferit niciodată de conflict. Audierile sale din Senat au fost adesea presărate cu schimburi de replici cu membrii Congresului, în special cu senatorul Rand Paul, R-Ky., pe care l-a acuzat cândva că incită la ameninţări cu moartea împotriva lui şi a familiei sale.

În apogeul pandemiei, Fauci trimitea peste 2.000 de e-mailuri pe zi şi lucra 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu doar 3 până la 4 ore de somn pe noapte, le-a spus el prietenilor şi vechilor colegi.

Fauci a fost peste tot în cultura americană în ultimii 2 ani şi jumătate. Brad Pitt l-a jucat în Saturday Night Live. The Atlantic l-a numit pe bătrânul de atunci, în vârstă de 79 de ani un ”idol” într-un articol din aprilie 2020 intitulat „America este însetată de Anthony Fauci”. Faţa lui Fauci a împodobit ornamente de sărbători, şosete, gogoşi, tricouri şi fan art, iar restaurantele au numit băuturi după el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.