Un însărcinat cu bugetul american a cerut Pentagonului ”să aştepte” înainte să efectueze plata unui ajutor acordat armatei ucrainene, la doar o oră şi jumătate după convorbirea la telefon între preşedintele american Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, arată un e-mail dezvăluit în weekend, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest e-mail - publicat duminică, face parte dintr-o serie de mesaje publicate de Center for Public Integrity, un grup de jurnalişti de investigaţie.

Trump este vizat de o procedură de destituire, lansată de Camera Reprezentanţilor, care a adoptat inculparea acestuia miercuri, din cauză că a cerut în schimbul acestui ajutor destinat Ucrainei, în valoare de aproape 400 de milioane de dolari, o anchetă ucraineană cu privire la un potenţial rival în alegerile prezidenţiale din 2020, fostul vicepreşedinte american Joe Biden.

E-mailul unui oficial de la Biroul pentru gestionarea bugetului (OMB), Michael Duffy, este trimis la ora 11.04, pe 25 iulie 2019, adică la o oră şi 31 de minute după convorbirea lui Trump cu Zelenski.

”Având în vedere consemnele pe care le-am primit şi cunoscând intenţia administraţiei de a examina ajutorul Ucrainei (...), vă rugăm să aşteptaţi înainte să efectuaţi plata oricăror noi fonduri promise de către Departamentul Apărării”, scrie el.

”Dată fiind natura sensibilă a cererii, v-aş fi recunoscător să o aduceţi strict la cunoştinţa celor care trebuie să fie ţinuţi la curent”, adaugă el.

Susţinătorii republicani ai lui Trump în Camera Reprezentanţilor au pledat, într-un raport de la 2 decembrie, în favoarea lui Duffy, subliniind că nu era ”neobişnuit” să se facă asemenea cereri, potrivit Center for Public Integrity.

De asemenea, senatorul republican Ron Johnson a apreciat duminică, la postul de televiziune ABC News, că publicarea acestui e-mail nu aduce ”nimic nou” în dosarul întocmit împotriva preşedintelui.

DEZVĂLUIRE ”EXPLOZIVĂ”

În schimb, senatorul democrat Chuck Schumer vede în ea o dezvăluire ”explozivă”.

”Dacă nu e nimic ilicit în faptul de a reţine fonduri, atunci de a vrut Michael Duffey ca nimeni să nu  ştie ceea ce a făcut el?”, a denunţat el pe Twitter.

”Dacă preşedintele este într-adevăr nevinovat şi nu ar trebui să fie inculpat, de ce îi este atât de frică ca aceşti oameni să spună ceea ce au de spus?”, a denunţat de asemenea o senatoare democrată, Amy Klobuchar, la CNN.

În pofida mărturiei sub jurământ a 17 membri sau foşti membri ai administraţiei sale, potrivit cărora Trump s-a folosit de funcţia de preşedinte în interes personal, şeful statului american îşi clamează nevinovăţia, declarându-se victima unei ”vânători de vrăjitoare” şi unei ”tentatice de lovitură de stat”.

El urmează să fie judecat, se pare din ianuarie, în Senat, unde majoritatea republicană a anunţat deja că-l consideră nevinovat şi că nu intenţionează să-l destituie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.